Ηλεκτρικό ρεύμα: «Βουτιά» στις τιμές αλλά κανένα… κέρδος για τον κόσμο που υποφέρει


Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια των παρόχων ανά κιλοβατώρα 


Σημαντικά μειωμένες χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, σε σχέση με τα τιμολόγια Ιανουαρίου, με κυριότερο αυτό της ΔΕΗ που σημειώνει κάμψη έως 64% αλλά παρόλα αυτά οι καταναλωτές δεν θα έχουν κανένα κέρδος!

Η τελική τιμή εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης στην κατανάλωση ρεύματος που ανακοινώνει κάθε μήνα το υπουργείο Ενέργειας και αναμένεται να κάνει και αυτή τη φορά στα μέσα της εβδομάδας.

Η επιδότηση διαμορφώνεται σε επίπεδο που διασφαλίζει ότι η τελική τιμή θα διατηρείται στο επίπεδο των 15 σεντς ανά κιλοβατώρα. Επομένως, οι καταναλωτές θα πληρώσουν το ίδιο, όμως θα είναι πολύ μικρότερη η κρατική επιδότηση και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται λιγότερο ο Κρατικός Προϋπολογισμός, που για φέτος έχει υπολογιστεί ένα κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ για τις κρατικές ενισχύσεις για το ρεύμα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα παραμείνουν αδιάθετα σχεδόν 600.000.000 ευρώ, που μπορεί να δοθούν σε άλλα μέτρα στήριξης.

Σχόλιο Οικονομολόγου, Στέλιου Φωτόπουλου - Υποψήφιου Βουλευτή Ελληνικής Λύσης

Η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκης, διατηρεί ψηλά τους έμμεσους φόρους διότι έτσι βρίσκει έναν μηχανισμό χρηματοδότησης της αισχροκέρδειας των συμφερόντων, και ταυτόχρονα έχει εξαρτώμενους τους πολίτες. 

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν δαπανηθεί, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να συντηρηθούν αυτές οι υψηλές τιμές που καρπούνται οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και οι παραγωγοί, 3,2 δισ. και όμως αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης...

Προτιμά να δίνει τα διάφορα -pass, που είναι ουσιαστικά συσσίτια αναξιοπρέπειας.

Με 22-23 ευρώ "επίδομα φτώχειας" τον μήνα δεν αντιμετωπίζεται η αύξηση 25,6% στα γαλακτοκομικά, το 17,8% στα κρέατα, ή το 13,1% στα λαχανικά. 

Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης για τους χαμηλόμισθους είναι της τάξης του 30-50% ΜΟΝΟ τον τελευταίο χρόνο. 

Και παρά τις διαβεβαίώσεις του κ. Κρέτσου, πως 30-40% της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του κόσμου πως "δεν είναι τίποτε σημαντικό", απαντάμε ότι είναι πολύ σημαντικό, αναλόγως με τον μισθό που παίρνει κάποιος. 

Αν ζεσταίνεται στο γραφείο του με χρήματα δικά μας ο κ. Σκέρτσος, ο κόσμος εκεί έξω, δεν ανάβει καν θέρμανση παρά το κρύο. 

Αν ο κ. Κρέτσος αμοίβεται πλουσιοπάροχα και σταθερά για τις υπηρεσίες του, ο κόσμος εκεί έξω δεν βρίσκει δουλειές καλά αμοιβόμενες, και όταν βρίσκει καρδιοχτυπά κάθε μήνα, μην γίνουν περικοπές ή μέχρι να μπεί ο μισθός ή το δώρο στον λογαριασμό του, παρά τα στοιχεία από το ΕΡΓΑΝΗ πως αυξήθηκαν (!!!!) οι μισθοί. 

Δεν ξέρω καν από πουν προκύπτουν αυτά τα ευοίωνα στοιχεία...
Μάλλον είναι οι ίδιοι που καταγράφουν τον πληθωρισμό στο 12%, όταν οι αυξήσεις είναι από 30-50%!

0 Σχόλια