Θέσαμε ερώτημα σχετικά με το πότε θα ενδιαφερθούμε για τους Αρμένιους του Καραμπάχ - Ιδού η απάντηση του κ. Δένδια

Ο νεοεκλεγής βουλευτής του τομέα Α΄ Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης κ. Στέλιος Φωτόπουλος, από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 έχει υποβάλλει ερώτημα στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απευθυνόμενος στον Υπουργό Άμυνας και στον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με το θέμα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Συγκεκριμένα από τις 9 Σεπτεμβρίου 2023 έθεσε μέσω της Ελληνικής Βουλής το εξής θέμα:

«Στο στόχαστρο των Αζέρων οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες παιδιά»

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ηλεκτρονικά δημοσιεύματα, τις τελευταίες ώρες οξύνεται η ένταση μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στην ευρύτερη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονους βομβαρδισμούς των Αζέρων στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, με στόχο να πλήξει αρμένικους στόχους.

Δυστυχώς, οι συνεχείς βομβαρδισμοί και ο επικείμενος κίνδυνος νέας πολεμικής σύρραξης θέτει σε άμεσο κίνδυνο Αρμένιους αμάχους, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες ανήλικα.

Επιπροσθέτως, είναι ευρέως γνωστό ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας ιστορικά ήταν και είναι στενές, καθώς το ελληνικό στοιχείο στην Αρμενία ανέκαθεν ήταν έντονο. Για το λόγο αυτό και προς υποστήριξη των παιδικών δικαιωμάτων χιλιάδων Αρμενίων ανηλίκων, τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να αναλάβουν κάθε είδους διπλωματική δράση και να επέμβουν, προκειμένου να απομακρυνθούν τα παιδιά Αρμενίων από το πεδίο των συρράξεων (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.

Βάσει των ανωτέρω:

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:Προτίθεσθε να αναλάβετε κάθε δυνατή διπλωματική δράση, προκειμένου να παρέμβετε για την προστασία και την μεταφορά των παιδιών των Αρμενίων που βομβαρδίζονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ;
Σε τι άλλου είδους ενέργειες θα προβείτε, έτσι ώστε τα ανήλικα τέκνα των Αρμενίων να απομακρυνθούν εγκαίρως από το πεδίο των βομβαρδισμών και να φιλοξενηθούν σε ένα ασφαλές μέρος;
Προτίθεσθε σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία της χώρας μας, να αναλάβετε ανθρωπιστική βοήθεια, έτσι ώστε τα μικρά παιδιά των Αρμενίων που είναι θύματα των αζέρικων βομβαρδισμών, να φιλοξενηθούν σε ελληνικές εγκαταστάσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Πέρασε ένας μήνας για να λάβει απάντηση ο κύριος Φωτόπουλος. Εν των μεταξύ στο διάστημα αυτό, παραδόθηκε στους Αζέρους η Αρμενική περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού αναγκάστηκαν μπρος τον κίνδυνο μιας νέας σφαγής, να εγκαταλείψουν την περιοχή οι Αρμένιοι. Έτσι επιτεύχθηκε η πολυπόθητη από τους Αζέρους εθνοκάθαρση της περιοχής. Η απάντηση που εκδόθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2023, αφορά μόνο το Υπουργείο Άμυνας. Η επιστολή που εστάλη στη Βουλή για το θέμα αυτό αναφέρει τα εξής:


ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 822/22-09-2023 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις και είναι πάντα σε ετοιμότητα για παροχή συνδρομής με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει, εφόσον η Κυβέρνηση λάβει απόφαση για τέτοιου είδους ενέργεια στο πλαίσιο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τυχόν αποφάσεις και ενδεχόμενες ενέργειες επί του τεθέντος ζητήματος ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ήτοι σε έδαφος άλλου Κράτους, έχουν διπλωματικό χαρακτήρα συνιστώντας άσκηση εξωτερικής πολιτικής και επομένως εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του συνερωτώμενου Υπουργείου Εξωτερικών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Υ.Γ. Ακολουθώντας το Υπουργείο Άμυνας την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, πετάει το μπαλάκι των ευθυνών και των αποφάσεων για τέτοια θέματα στο Υπουργείο Εξωτερικών και απαλλάσσεται εκείνο από τέτοιου είδους ζητήματα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει, ούτε και γνωρίζει κανείς πότε και αν θα απαντήσει.

Εν τω μεταξύ ένας άλλος υπουργός, ο Υπουργός Εργασίας, μέσω διαρροών είχε εκφράσει την επιθυμία να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να έρθουν με προσωρινή άδεια οι Αρμένιοι του Καραμπάχ, να εγκατασταθούν στη χώρα μας ως εργάτες γης.

Από την περίοδο που έγινε αυτή η διαρροή από το περιβάλλον του υπουργού επικρατεί σιγή ιχθύος, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν απλά ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ και τίποτε παραπάνω.

Ωστόσο οι Αρμένιοι συνεχίζουν να ζουν το δικό τους δράμα, ξεχασμένοι από εχθρούς και φίλους.

0 Σχόλια