«Είδα τον θάνατό μου με τα μάτια μου» λέει η γυναίκα!
Ένα απίστευτο γεγονός βίωσε μια γυναίκα που έκανε χειρουργείο στην Κέρκυρα, καθώς οι γιατροί δεν την νάρκωσαν σωστά, με αποτέλεσμα εκείνη να καταλάβει τα πάντα, αλλά να μην μπορεί να τους ειδοποιήσει.
Είναι Ηλίου φωτεινότερο, ότι το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ εμφανίζουν συνθήκες κατάρρευσης, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό.
Το όλο ζήτημα συνεχίζει να εξελίσσεται σε «βόμβα» στα θεμέλια της Υγείας, και παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ, η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Οι λίστες χειρουργείων πολλών νοσοκομείων είναι «χαοτικές».
Είναι κατακερματισμένες, δεν διασυνδέονται και δεν διαλειτουργούν. Δεν έχουν καν την ίδια μορφή και σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγράφεται ο εκτιμώμενος χρόνος πραγματοποίησης του χειρουργείου.
Η λίστα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η οποία αναρτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, αριθμεί 4.976 εγγραφές ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν (πάντα μη επείγοντα περιστατικά). Μάλιστα δέκα εγγραφές έχουν ημερομηνία κλινικής εκτίμησης και εισόδου στη λίστα που χρονολογείται από το 2021 και πιθανότατα πρόκειται για ασθενείς που τελικά εξυπηρετήθηκαν σε άλλη μονάδα υγείας.
Η λίστα χειρουργείου του ΚΑΤ για το σύνολο των χειρουργικών τμημάτων του, είχε 6.847 εγγραφές, οι παλιότερες εκ των οποίων χρονολογούνται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», τα τακτικά περιστατικά που ανέμεναν να χειρουργηθούν ήταν περίπου 1.450.
Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», η λίστα χειρουργείου με μικρούς ασθενείς μόνο για το Α΄ χειρουργικό τμήμα ήταν 235 και για το Α΄ Ορθοπεδικό 95, με αντίστοιχες εγγραφές να υπάρχουν και στα άλλα τμήματα αυτών των ειδικοτήτων.
Η δε λίστα χειρουργείου των ΩΡΛ περιστατικών είχε 675 εγγραφές.
Η λίστα χειρουργείου του «Αλεξάνδρα» είχε 1.143 ασθενείς σε αναμονή, εκ των οποίων οι 410 αφορούσαν λαπαροσκοπικά γυναικολογικά χειρουργεία.
Στο δε νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» η λίστα αναμονής για τις μη επείγουσες επεμβάσεις των δύο γενικών χειρουργικών κλινικών αριθμεί 2.375 ασθενείς, των δύο ορθοπεδικών κλινικών 2.856 ασθενείς, της γυναικολογικής μαιευτικής κλινικής 1.702 ασθενείς και της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής κλινικής 4.257 ασθενείς!
Ελλειψη προσωπικού
Η γενεσιουργός αιτία για τις μεγάλες λίστες πάντως βρίσκεται στις ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, το 40% των χειρουργικών αιθουσών στα δημόσια νοσοκομεία είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως αναισθησιολόγων και νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναμονές που μπορεί να φτάσουν και τα τρία έτη.
Και σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι τελικά προσφεύγουν σε άλλα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα, λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής ή ακόμα και «αγνοείται η τύχη τους».
«Το 2018 ήταν η χρονιά peak για το Βενιζέλειο και είχε φτάσει να είναι 3ο στην Ελλάδα με επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία σε αριθμό χειρουργείων κατά μέσο όρο 12,5 με 13.000 χειρουργεία τον χρόνο. Η περσινή χρονιά ήταν 6.280, δηλαδή κάτω από τα μισά», ανέφερε με νόημα ο κ. Κωστάκης, χειρουργός και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Η Sportime είχε αναδείξει την απελπιστική κατάσταση στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου πάνω από 1.400 ασθενείς περιμένουν ως και 8 μήνες να χειρουργηθούν.
Σε δημοσιεύματα που αναδεικνύονται σε συχνή βάση πλέον, διαπιστώνεται ότι το «μπλοκάρισμα» στις χειρουργικές επεμβάσεις αφορά μεγάλο αριθμό νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα.
Σε αυτήν τη δυστυχώς μεγάλη και θλιβερή λίστα νοσοκομείων που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού, ανήκει και το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διαθέσιμων αναισθησιολόγων αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του προσωπικού αυτής της ειδικότητας που απαιτείται για να ανταπεξέλθει στον φόρτο εργασίας που χρειάζονται τα χειρουργεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά πραγματοποιούνται λιγότερα από τα μισά τακτικά χειρουργεία. Αυτή η τραγική κατάσταση επιβεβαιώνεται από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρό της Χρήστο Καραχρήστο.
Ιδού τι αντίκτυπο έχει στους πολίτες όλο αυτό το κακό.
«Είναι αυτό που λέμε “είδα τον θάνατό μου με τα μάτια μου”. Δεν ήταν τόσο ο πόνος όσο αισθανόμουν ότι θα πάθω ανακοπή. Είναι αυτό που λέμε “είχα Άγιο”. Δεν μπορούσα ούτε να αντιδράσω, πνιγόμουν με αυτό που είχα μέσα μου γιατί αυτό δεν ήμουν κοιμισμένη για να μην μπορώ να το αισθάνομαι», είπε στην εκπομπή «Live News».
Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για χειρουργείο αφαίρεσης κοίλης που έγινε τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως «όταν μπήκα μέσα μου έκαναν μια σαν αναισθησία αλλά όχι από το μηχάνημα. Ενδοφλέβια. Σε εκείνο το σημείο δεν κατάλαβα τίποτα γιατί ήταν το προστάδιο για να μπορέσουν να μου κάνουν τη διασωλήνωση. Τελικά εγώ έκανα το χειρουργείο με μυοχαλαρωτική. Ούτε καν με τοπική αναισθησία. Όλο το χειρουργείο το άκουσα και το αισθάνθηκα. Μετά ήμουν εντελώς ξύπνια, άκουσα το ράψιμό μου, άκουσα τη ρίζα μου να την ψάχνουνε. Άκουσα τα πάντα».«Τρεις φορές που εγώ προσπάθησα να με τα χέρια μου, με τα δάχτυλά μου. Όλο μου το κορμί από τη μέση και κάτω ήταν σαν να με περνάγανε με ηλεκτρικό ρεύμα και προφανώς αντιδρούσε και το σώμα μου από μόνο του δηλαδή, έκανε συσπάσεις. Χώρια που δεν μπορούσα να μιλήσω. Ήμουν μπρούμυτα, οι διασωληνώσεις στο στόμα μπουκωμένο και τα μάτια μου κλεισμένα με τσιρότα», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Μάλιστα, σημείωσε ότι «αυτοί το εκλαμβάνανε ότι πάθαινα επιληπτική κρίση και άκουγα τον γιατρό μου ο οποίος συνέχιζε να κάνει τη δουλειά του, να με χειρουργεί. Κάποια στιγμή σε αυτό που ένιωθε ότι τρανταζόμουν του λέει του αναισθησιολόγου “ρε φίλε μου ξυπνάει, τι κάνω;”. Λέει “δεν καταλαβαίνω γιατί ξυπνάει, θα της δώσω άλλο λίγο”.
Άκουσα που είπε “το έβαλα” όμως εγώ παρέμενα ξύπνια».
0 Σχόλια