Η μπάλα στην εξέδρα - Κανένα ενδιαφέρον από υπουργείο και τράπεζες που η υποχρεωτική χρήση POS θα αφανίσει τον κλάδο των Περιπτερούχων


 

Στην καθημερινότητα μας, στις όποιες συναλλαγές, έχουμε αποκτήσει, είτε το θέλουμε - είτε όχι, έναν κεχαγιά επάνω από το κεφάλι μας. 


Τις προμήθειες των τραπεζικών ιδρυμάτων όπου οι χρεώσεις για χρήση κάρτας ή e-banking συναλλαγές ξεκινούν από 30 λεπτά για πληρωμές λογαριασμών και φτάνουν μέχρι 5 ευρώ για μεταφορά σε διαφορετική τράπεζα. 

Την ίδια στιγμή, η συνδρομή της πιστωτικής κάρτας έχει επανέλθει και ξεκινάει από 25 ευρώ φθάνοντας έως και τα 100 ευρώ εάν πρόκειται για κάρτα με αυξημένα προνόμια.

Χρεώσεις ισχύουν και για συναλλαγές όπως η ανάληψη μετρητών σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας που επιβαρύνεται κοντά στα 2,5 ευρώ, η πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας που επιβαρύνεται με 30-40 λεπτά, η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας κάθε φορά που λήγει και η οποία επιβαρύνεται με 5 ή 6 ευρώ, ενώ η συνδρομή της πιστωτικής κάρτας έχει επανέλθει ως κόστος και ξεκινάει από 25 ευρώ φθάνοντας έως και τα 100 ευρώ εάν πρόκειται για κάρτα με αυξημένα προνόμια.

Δεδομένου ότι πάμε ολοταχώς προς την αχρήματη κοινωνία, αυτός ο κεχαγιάς θα ενισχυθεί και σύντομα κανείς δεν θα μπορεί να τον κάνει - τουλάχιστον - να συνετιστεί. 

Παρά το ότι το 2022 αποδείχτηκε χρυσοφόρο για τις τράπεζες, οι οποίες άντλησαν από προμήθειες επί των συναλλαγών, ποσό άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για προμήθειες που επιβαρύνουν εμάς όλους μέσα από συναλλαγές που πραγματοποιούνται όχι μόνο στα γκισέ, αλλά και μέσω internet/mobile banking, αυξάνοντας το κόστος για δανειολήπτες και καταθέτες, σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων και αυξημένων επιτοκίων δανείων.

Από τα δημοσιευμένα στοιχεία του 9μήνου του 2022, προκύπτει πως τα έσοδα των τραπεζών από τις προμήθειες, είναι τα ακόλουθα:

  • Εθνική Τράπεζα: 259 εκατ. ευρώ.
  • Τράπεζα Πειραιώς 366 εκατ. ευρώ.
  • Eurobank: 395 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank: 298,2 εκατ. ευρώ.

Και παρά το γεγονός ότι σύσσωμο το χρηματοπιστωτικό σύστημα είδε τα έσοδα από προμήθειες να καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό το γ’ τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας το 1,3 δισ. ευρώ σε επίπεδο 9μηνου, εντούτοις, στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται για το ύψος των τραπεζικών χρεώσεων στη χώρα μας, οι ελληνικές τράπεζες αντιτείνουν ότι τα έσοδα από προμήθειες είναι χαμηλά σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα που έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ως ποσοστό των συνολικών εσόδων τους.

Και αν για όλους μας οι συναλλαγές έχουν κόστος, για κάποιους αυτό το κόστος σημαίνει κλείσιμο.  Ηδη κάποια περίπτερα κλείνουν, αφού οι συναλλαγές μέσω καρτών, δεν τους αφήνει πλέον κέρδος.


Για το θέμα, ο Στέλιος Φωτόπουλος, (Βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής, έχει κάνει σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων και ιδού η αλληλογραφία σε σειρά.




Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση του συγκεκρκιμένου υπουργείου αλλά και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που αμμφότεροι πετάνε την μμπάλα κυριολεκτικά στην εξέδρα με απαντήσεις τύπου "ελεύθερου ανταγωνισμού" και "να, τα ίδια κάνουν και στην Ευρώπη" λες και στην Ευρώπη οι μισθοί και οι υπηρεσίες αμοίβονται όσο και στην Ελλάδα και φυσικά μας παραπέμπει σε απάντηση της Ένωσης Τραπεζών...

Δείτε τα όλα αναλυτικά παρακάτω.

















0 Σχόλια