Αφού λεφτά υπάρχουν... 4 δισεκατομμύρια ευρώ πετάχτηκαν κυριολεκτικά στα σκουπίδια εξαιτίας των εμβολίωνΓια όλους μοιάζει μακρινή ανάμνηση, για άλλους είναι ακόμα νωπό, αλλά τέτοιες μέρες πριν 4 χρόνια άρχιζε ο πλανήτης να μαθαίνει τι είναι ο COVID-19, χωρίς να έχει ιδέα τι θα ακολουθούσε.


Σύμφωνα με το Politico, σε χώρους υγιεινομικής ταφής κατέληξαν εμβόλια κατά του COVID-19 αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το ποσό αναλογεί σε τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περισσότερες δόσεις αγοράστηκαν στο τέλος του 2020 και σε πολλές χώρες έμειναν στα ψυγεία και μετέπειτα κατέληξαν σε ειδικούς χώρους όπου θάφτηκαν.

Πρωταθλητές στα αχρησιμοποιήτα εμβόλια ήταν οι Εσθονοί και δεύτεροι οι Γερμανοί.

Οι περισσότερες χώρες επεσαν θύματα του ανταγωνισμού που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε Ε.Ε, Ισραήλ και Μεγάλη Βρετανία για ποιος θα παραλάβει πρώτος και περισσότερες παρτίδες εμβολίων.


Όταν η ζήτηση έπεσε, αυτές οι δόσεις ή καταστράφηκαν, ή δεν μπορούσαν άλλο να διατηρηθούν.

Η Κομισιόν κατάφερε να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση υπό την πίεση των χωρών της ΕΕ που υποφέρουν από τον τεράστιο αριθμό διαθέσιμων εμβολίων.

Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία σταμάτησαν να δέχονται εμβόλια, με τη Pfizer να έχει υποβάλει μήνυση κατά των εν λόγω κρατών για επειδή – όπως υποστηρίζει η πολυεθνική – δεν πλήρωσαν το συμφωνημένο ποσό.

Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού της και δύο πρώην υπουργών Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι υπερβολικές αγορές εμβολίων προκάλεσαν ζημίες στο κράτος ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Και η Ελλάδα κύριε;

0 Σχόλια