Βασίλης Καρράς: Αυθεντικός, ντόμπρος και τραγουδιστής του λαού - Υμνούσε την Μακεδονία όταν οι άλλοι σιωπούσαν μπουκωμένοι από τις δημόσιες σχέσεις


Αγαπήθηκε όσο λίγοι επειδή έζησε, πάλεψε και πέθανε σαν ένα απλό, λαϊκό παιδί, και γιατί δεν απαρνήθηκε ποτέ αυτό που ήταν. 


Πώς έφτασε από το μηδέν στην κορυφή

Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος, η μητέρα του καθαρίστρια. Πήγαινε και ο ίδιος να τους βοηθήσει κάποιες φορές. 

Από μικρός έγινε παιδί της «μουντζούρας», έπιασε δουλειά σε συνεργείο αυτοκινήτων για το μεροκάματο. 

Ο Βασίλης Καρράς δεν ήταν στους προνομιούχους αυτού του κόσμου. Τίποτα δεν ήρθε εύκολα. Είδε πρώτα όλες τις δύσκολες πλευρές της ζωής από τα γεννοφάσκια του κιόλας, εκεί, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αγαπήθηκε όσο λίγοι ο Βασίλης Καρράς ή Βασίλης Κεσογλίδης όπως ήταν το αληθινό του όνομα... 

Επειδή γεννήθηκε, έζησε, πάλεψε και πέθανε σαν ένα απλό παιδί του λαού. Ποτέ δεν απαρνήθηκε αυτό που ήταν, πάντα τραγουδούσε για τους καημούς και τα βάσανα των καθημερινών ανθρώπων, όπως ένιωθε και ο ίδιος.

Με την απώλεια του καλλιτέχνη την Κυριακή το απόγευμα ήρθαν στο φως ιστορίες για τη βοήθεια που πρόσφερε ανώνυμα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη


Στο πρόσωπο του Βασίλη Καρρά όλοι είδαν έναν δικό τους άνθρωπο. Εναν δικό τους ταπεινό άνθρωπο, που όχι απλά τραγουδούσε και ξεσήκωνε τα πλήθη, αλλά με μια μοναδική μυστικοπάθεια βοηθούσε εκατοντάδες πολίτες που δεν είχαν τα προς το ζην. Με τον θάνατο του ήρθαν στο φως και μερικές απίστευτες φιλανθρωπίες που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να τον αγαπήσουν ακόμα περισσότερο οι θαυμαστές του.


Το περίπτερο


Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε στενός του συνεργάτης, πριν από αρκετά χρόνια ο Βασίλης Καρράς δούλευε στον Διογένη, στη Θεσσαλονίκη. Ενα βράδυ μια μαυροφορεμένη γυναίκα μπήκε μέσα στο κέντρο και υπομονετικά περίμενε μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμά του.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και ενώ βγήκε από το μαγαζί, τον πλησίασε και του είπε το μεγάλο οικονομικό πρόβλημά της. Ο Καρράς τής έδωσε το τηλέφωνό του και εκείνη του τηλεφώνησε. 

Υστερα από μερικές εβδομάδες ο σπουδαίος καλλιτέχνης άνοιξε στη μαυροφορεμένη άπορη γυναίκα περίπτερο απέναντι ακριβώς από το κέντρο του, για να το δουλέψει μαζί με την αδερφή της. Ο ίδιος είχε ζητήσει επανειλημμένα από τις δύο γυναίκες να μην πουν πουθενά για αυτή την πράξη του.

Ο ίδιος στενός του συνεργάτης μάς ανέφερε και άλλη μια μοναδική πράξη που είχε κάνει για να σώσει το μάτι ενός μικρού παιδιού, που έπρεπε να κάνει επέμβαση στο εξωτερικό, προσφέροντας 20.000 ευρώ. 

Μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η οικογένεια του μικρού παιδιού δεν γνωρίζει ποιος έστειλε τα χρήματα για την εγχείρηση.

«Κοινό μυστικό»


Με λυγμούς η θεία του Μαρία Κεσογλίδου μίλησε στην εφημερίδα μας: «Ο Βασίλης ήταν το πιο καλό παιδί που έβγαλε το χωριό μας. Δεν υπήρχε φτωχή οικογένεια, άνθρωποι που είχαν προβλήματα με το ρεύμα και με την Εφορία και να μην τους έδωσε χρήματα. Εδώ στο χωριό μας είναι κοινό μυστικό πόσο μας βοήθησε. Ερχόταν χωρίς να τον πάρουμε χαμπάρι, βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη και μετά έφευγε ξανά για να πάει να τραγουδήσει στα μεγάλα κέντρα».


«Μην το μάθει κανείς»


Τέλος, ο Μάνος Ξυδούς, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του αγαπημένου του φίλου, ανέφερε ακόμα ένα άγνωστο περιστατικό: «Ήρθαν τρία άτομα από τον σύλλογο παιδιών της Βέροιας με προβλήματα για να μιλήσουν για μια συναυλία στην οποία θα συγκέντρωναν χρήματα. Τους άκουσε και στο τέλος τούς ρώτησε με πόσα χρήματα θα ήταν ευχαριστημένοι από τα έσοδα της συναυλίας. Τα παιδιά θα ήταν ευχαριστημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φώναξε έναν συνεργάτη του, τον Λέλεκα, και του είπε “κόψε ένα χαρτί”. Οταν λέμε “ένα χαρτί”, εννοούμε 1.000.000. Εδωσε την επιταγή στο παιδί και είπε “αν μάθει κανείς τίποτα, θα σου κόψω το λαρύγγι”».

Για όλα αυτά αλλά και γιαυτό το βίντεο επιλέγουμε να τον αγαπάμε και να τον τιμούμε περισσότερο... 

0 Σχόλια