Επιστολή της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος προς τον Βουλευτή κ. Στυλιανό Φωτόπουλο: "O λαός της Αρμενίας ελπίζει στην εντατική συνεργασία με την Ελλάδα"


Προς τον βουλευτή κ. Στυλιανό Φωτόπουλο, 


Αξιότιμε κύριε Φωτόπουλε, Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε και πάλι για την συνάντηση μας και τον ωφέλιμο χρόνο που διαθέσατε. Κατόπιν των συζητήσεων μας θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας τα κάτωθι. 

 • Μετά τον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ, αλλά και τις επιθέσεις ενάντια στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, έχει διαμορφωθεί μια βαρύνουσα κατάσταση στην Αρμενία, λόγω και των 120,000 εκτοπισμένων Αρμενίων του Αρτσάχ. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Αρτσάχ βρίσκεται σε προσωρινά καταλύματα και πρόχειρες δομές ή ξενοδοχεία, ενώ γίνεται προσπάθεια από την Αρμενία και τις κοινότητες και τους οργανισμούς της Αρμενικής Διασποράς, ώστε να ενισχυθεί ο πληθυσμός αυτός. Επείγουν οι ανακαινίσεις κτηρίων και δομών φιλοξενίας, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές της Αρμενίας με το Αρτσάχ. Υπάρχουν χωριά και κωμοπόλεις που μπορούν να αποκτήσουν ζωή, με την υποστήριξη σε κοινωνικές δομές (σχολεία, υπηρεσίες) αλλά και μικρές βιομηχανίες, που θα τονώσουν τις τοπικές κοινωνίες και θα απασχολήσουν εργατικό δυναμικό. 

 • Σε συνεργασία με τις σχολικές δομές, μπορούν να εκπονηθούν προγράμματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης για νέους, αλλά και μεγαλύτερους, οι οποίοι θα λάβουν βασικές γνώσεις σε τομείς τεχνολογίας, οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ή τομείς διατήρησης της παράδοσης. 

 • Είναι πρωταρχική η διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατοίκων του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) και το δικαίωμα επιστροφής και ασφαλής διαβίωσης τους στα πατρογονικά τους εδάφη. 



 • Επείγει η απελευθέρωση όλων των παράνομα συλληφθέντων πολιτικών προσώπων της ηγεσίας της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, καθώς και όλων των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου. • Σημαντικές είναι επίσης οι πρωτοβουλίες που αφορούν στην προστασία των πολιτιστικών μνημείων και εκκλησιών, που αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο καταστροφής από το Αζερμπαϊτζάν. 

 • Η περιοχή Σιουνίκ της Αρμενίας είναι ανάγκη να υποστηριχθεί, με επισκέψεις πολιτικών προσώπων, που θα πιστοποιήσουν επί τόπου την γεωπολιτική σπουδαιότητα της περιοχής. 

 • Οι σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας σε κρατικό επίπεδο είναι φυσικά πολύεπίπεδες και με αμφότερη χρησιμότητα. Οι σχέσεις των χωρών μεταξύ των κοινοτήτων μας δρουν ενισχυτικά, μέσω της φιλίας των δυο λαών και την κατανόηση των πολιτικών καταστάσεων. Γι' αυτό άλλωστε, όλες οι πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αρμενικών οργανώσεων, χαρακτηρίζονται με συστηματική επιτυχία. 

Παραμένουμε στη διάθεση σας.

 ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ARMENIAN NATIONAL COMMITTEE OF GREECE Αριστοτέλους 8, 176 71 Καλλιθέα / 8, Aristotelous str., GR-176 71 Kallithea, Athens, Greece τηλ./tel. +30-210 9574973 – fax +30-210 9245334 e-mail: arfgr@otenet.gr website: www.ancg.gr 

0 Σχόλια