Αποψιλώνουν την Ανατολική Αττική από υπηρεσίες υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών! Τώρα θέλουν να κλείσουν τα Ειρηνοδικεία!


- Θέσαμε ερώτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Αντί αν αυξήσουν τον αριθμό των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και του δικαστικού προσωπικού των Ειρηνοδικείων της χώρας - άρα και της ανατολικής Αττικής - έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης των κατατεθεισών υποθέσεων αυτοί προσανατολίζονται να συγχωνεύσουν τα Ειρηνοδικεία με τα αρμόδια Πρωτοδικεία με ότι αυτό συνεπάγεται σε δικαστική ταλαιπωρία των πολιτών...


Του: Στυλιανού Φωτόπουλου, Βουλευτή Α΄ ανατολικής Αττικής
ΠΡΟΣ: τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «Η κατάργηση Ειρηνοδικείων της χώρας κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα Ειρηνοδικεία της ανατολικής Αττικής»


Κύριε Υπουργέ,

Στην από 19/01/2024 συνάντηση εκπροσώπων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με την Ένωση Δικαστικών Υπαλλήλων, στην οποία ενημερωθήκαμε για τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δικαστήρια και οι Δικαστικοί υπάλληλοι, μεταξύ άλλων τέθηκε το μείζον θέμα της κατάργησης Ειρηνοδικείων ανά την ελληνική επικράτεια και η ενοποίηση αυτών με τα κατά τόπον αρμόδια Πρωτοδικεία.

Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο επιβεβαιώνεται και από το 18/01/2024 δημοσίευμα της ιστοσελίδας «dikastiko.gr», κατά το οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να προωθεί νομοσχέδιο ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης μέσω της κατάργησης των ειρηνοδικείων ως πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και της ενοποίησης τους με τα αρμόδια Πρωτοδικεία. Σύμφωνα μάλιστα με το άνω δημοσίευμα, οι προτάσεις και οι θέσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί διατήρησης των Ειρηνοδικείων ως αυτοτελών δικαστικών σχηματισμών δεν αναμένεται να υιοθετηθεί από το Υπουργείο στο οιονεί νομοσχέδιο.

Η ενοποίηση των κατά τόπους Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες συνέπειες σε νησιωτικές και επαρχιακές περιφέρειες, ενώ σίγουρα θα προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες και σε μεγάλες Περιφέρειες, όπως της ανατολικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, η ανατολική Αττική, ως ήδη γνωρίζετε, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες του Νομού Αττικής, αποτελούμενη από πολυπληθείς περιοχές, όπως οι Αχαρνές, ο Ωρωπός, το Λαύριο, το Κορωπί, τα Σπάτα, η Παιανία, η Ραφήνα, η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη κλπ. 

Είναι ευνόητο επομένως πως τα περιφερειακά Ειρηνοδικεία Κρωπίας, Λαυρίου, Αχαρνών και Μαραθώνος που είναι και τα κατά τόπον αρμόδια, καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις και επιφορτίζονται με εκατοντάδες υποθέσεις των κατοίκων της ανατολικής Αττικής.

Η πιθανή συγχώνευση κάποιων εκ των άνω Ειρηνοδικείων θα δυσχεράνει την ζωή των κατοίκων της ανατολικής Αττικής, θα αυξήσει υπέρμετρα και δυσανάλογα την ύλη των Πρωτοδικείων της Αττικής και δη της Αθήνας, θα δυσχεράνει το έργο όλων των παραγόντων και των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και θα προκαλέσει βραδύτητα στην απονομή της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης.

Επίσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα Ειρηνοδικεία λειτουργούν και ως Πταισματοδικεία, η πιθανή συγχώνευση Ειρηνοδικείων της ανατολικής Αττικής με το Πρωτοδικείο θα έχει δριμείς συνέπειες και στα στάδια της Ποινικής Δικαιοσύνης.


Βάσει των ανωτέρω:
Eρωτάται ο κ. Υπουργός:


  1. Προτίθεσθε μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας να προβείτε σε ενοποίηση των Ειρηνοδικείων της ανατολικής Αττικής με το προϊστάμενο Πρωτοδικείο;
  2. Για ποιους λόγους δεν αυξάνετε τον αριθμό των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και του δικαστικού προσωπικού των Ειρηνοδικείων της ανατολικής Αττικής, έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης των κατατεθεισών υποθέσεων και να μην συγχωνευθούν με τα αρμόδια Πρωτοδικεία;
  3. Έχετε προβεί σε μελέτη αντικτύπου και πιθανών συνεπειών που θα εμφανισθούν με την τυχόν ενοποίηση των Ειρηνοδικείων της ανατολικής Αττικής με το Πρωτοδικείο Αθηνών;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

0 Σχόλια