ΒRICS: Θρυαλλίδα εξελίξεων η πρόταση του Ιράν για κοινό νόμισμα στα 10 κράτη μέλη των BRICS


Επιδιώκει το οριστικό τέλος της χρήσης του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος


Μόλις χθες, η Ρωσία, ζήτησε από την διευρυμένη πλέον ομάδα των BRICS, να εγκαταλείψουν το δολάριο στις μεταξύ τους αγοραπωλησίες σιτηρών και οι συναλλαγές να διενεργούνται με τα εθνικά τους νομίσματα!

Η ομάδα των BRICS – που περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – πρόσθεσε στις τάξεις της τους καθαρούς εισαγωγείς σιτηρών Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) το 2024, σχεδόν εξισώνοντας την παραγωγή και την κατανάλωση σιτηρών εντός της ομάδας.



Υπό αυτές τις συνθήκες, η ένωση μπορεί να δημιουργήσει τη δική της πλατφόρμα συναλλαγών και να εμπορεύεται σιτηρά εντός του ομίλου χωρίς να χρησιμοποιεί το δολάριο, αναφέρει μια επιστολή της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών (Rusgrain Union) προς το Υπουργείο Γεωργίας, η οποία δημοσιεύθηκε στη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Rusgrain, οι πέντε χώρες BRICS στο τέλος του 2023 παρήγαγαν συνολικά 1,17 δισεκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως (42% της παγκόσμιας παραγωγής) και κατανάλωσαν 1,1 δισεκατομμύρια τόνους (40% της παγκόσμιας κατανάλωσης).

Μετά την επέκταση, η παραγωγή σιτηρών του ομίλου θα ανέλθει σε 1,23 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως (44% του κόσμου) και η κατανάλωση θα πλησιάσει την παραγωγή, δηλαδή 1,22 δισεκατομμύρια τόνους (επίσης 44%).

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι αποφάσεις έχουν παρθεί


Η φιλοδοξία να δημιουργηθεί ένα νόμισμα BRICS δεν είναι απλώς ένας οικονομικός ελιγμός αλλά μια τολμηρή δήλωση στη σφαίρα της διεθνούς παγκόσμιας ισχύος.

Πρόκειται για μία ιδέα που «σιγοβράζει» όλο το 2023 και είναι έτοιμη να εξελιχθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής του 2024.

Δεν πρόκειται μόνο για την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος αλλά για την επανεγγραφή των κανόνων της παγκόσμιας χρηματοδότησης.


Το νέο νόμισμα BRICS θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σταδιακή μετατόπιση των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων μακριά από το δολάριο ΗΠΑ. 

Η εξέλιξη θα μειώσει τη ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ και θα αποδυναμώσει τη θέση της στις διεθνείς αγορές.

Η μείωση της ζήτησης οδηγεί σε υποτίμηση του νομίσματος, καθώς χάνει τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης.

Ωστόσο, η θέση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος βασίζεται σε διάφορους παράγοντες. Οι παράγοντες περιλαμβάνουν το μέγεθος και τη σταθερότητα της οικονομίας των ΗΠΑ και την εμπιστοσύνη που δηλώνεται στο νόμισμα. 

Οποιαδήποτε σημαντική επίδραση στην κατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ θα απαιτούσε ουσιαστική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική δυναμική.


Επιπλέον, η κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις και πολυπλοκότητες, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού μεταξύ των χωρών BRICS.  

Η συμμαχία BRICS πρέπει να δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή και θεσμούς για να υποστηρίξει τη χρήση της σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτοί οι παράγοντες θα διαδραμάτιζαν κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της επιτυχίας του νέου νομίσματος BRICS στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συμπερασματικά, το δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσε να παραμείνει κυρίαρχη δύναμη, καθώς το νόμισμα BRICS που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα δεν έχει ακόμη αποδείξει την ικανότητά του.

Δεν σταματά ο πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ


Οι BRICS δεν είναι η μόνη ομάδα χωρών που επιδιώκουν να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ το 2024.

Η συμμαχία ASEAN επιδιώκει να προωθήσει τα εγγενή τους νομίσματα για διασυνοριακές συναλλαγές παραμερίζοντας το USD. Οι ηγέτες 10 νοτιοανατολικών εθνών υπέγραψαν για να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο και να στοχεύσουν στην προώθηση των τοπικών τους νομισμάτων.

Η ASEAN είναι ένα μπλοκ 10 χωρών που συμβιβάζουν το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Επομένως, μετά τα BRICS, το μπλοκ των χωρών ASEAN είναι που θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

0 Σχόλια