Οι Γεωργιανοί Vor V Zakone δεν ήρθαν για ελιές... : Ο «Vor», οι τοκογλύφοι και οι εκβιασμοί - Φωτογραφίες από τα κλοπιμαία

 


Vor V Zakone: Ο «Vor», οι τοκογλύφοι και οι εκβιασμοί - Φωτογραφίες από τα κλοπιμαία


Η συμμορία εμπλέκεται σε τουλάχιστον 35 διαρρήξεις, μία αρπαγή καθώς και σε δύο περιπτώσεις εκβιασμών - Θύμα τους και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Είχε πάντα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Απαιτούσε σεβασμό και σε περίπτωση που κάποιος έκανε το λάθος να παρακούσει εντολή του αντιμετώπιζε σοβαρές συνέπειες. Ο λόγος για τον αρχηγό της συμμορίας Vor V Zakone που εξαρθρώθηκε από τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας στελέχη της οποίας προχώρησαν σε επτά συλλήψεις.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η συμμορία εμπλέκεται σε τουλάχιστον 35 διαρρήξεις, μία αρπαγή καθώς και σε δύο περιπτώσεις εκβιασμών, ενώ, θύμα τους, υπήρξε μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας με μέλη της οργάνωσης να εισβάλουν στο σπίτι του στην Ακρόπολη.Ο ρόλος του «Vor»

Όπως προαναφέρθηκε, εξέχουσα θέση στην ιεραρχία κατείχε ο 44χρονος συλληφθείς και φερόμενος ως αρχηγός, ο οποίος είχε «στεφθεί» Vor, δηλαδή είχε λάβει τίτλο που τον κάνει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας. Σε αυτόν υποτάσσονταν όλα τα μέλη της ομάδας δίνοντάς του πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και δείχνοντας συνεχώς την αφοσίωση τους.


Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., ο «Vor» λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας τόσο στο επίπεδο των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων (διαρρήξεις, εκβιασμοί, τοκογλυφίες) όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά. Ήταν τέτοιος ο σεβασμός και ο φόβος που ενέπνεε στα μέλη της ομάδας του, που τους έκανε να ανησυχούν ιδιαίτερα σε περίπτωση που κάνουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τη δυσαρέσκειά του.


Επιπλέον, τα αρχηγικά του καθήκοντα δεν σταματούσαν στο κομμάτι των κλοπών αλλά εκτείνονταν και στο πεδίο των εκβιασμών σε τρίτους και την παροχή προστασίας στα μέλη της ομάδας του, τόσο στους διαρρήκτες όσο και στους τοκογλύφους. Επιπρόσθετα, από τη σχετική αλληλογραφία του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας με τις διεθνείς Διωκτικές Αρχές, διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια η Interpol θεωρεί τον εν λόγω άνδρα στόχο υψηλής αξίας των διωκτικών αρχών της Ευρώπης.

Ο υπαρχηγός


Μετά τον «Vor», ακολουθούσε ο «υπαρχηγός» και δεύτερος συλληφθείς, ο οποίος σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα δράσης της οργάνωσης βρισκόταν έγκλειστος στα Κ.Κ. Μαλανδρίνου και Κορυδαλλού, πλην όμως αυτό δεν τον εμπόδιζε να παρέχει πληροφορίες στα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας, τις οποίες ελάμβανε από αποκλειστικές νοσοκόμες, επίσης υπηκόους Γεωργίας, προκειμένου αυτά προβούν σε διαρρήξεις κατά το χρόνο απουσίας των ιδιοκτητών και ενοίκων από τις οικίες τους.

Ως επιχειρησιακό μέλος συμμετείχε σε τουλάχιστον 18 διαρρήξεις, ενώ ακόμη, κατά το χρόνο παραμονής του στη φυλακή, ο 43χρονος έδινε συμβουλές σε συνεργό του σχετικά με τρόπους με τους οποίους θα απέκρυπτε κατάλληλα, μέσα σε πουκάμισα, τις ναρκωτικές ουσίες που ήθελε να του εισάγει στα σωφρονιστικά ιδρύματα, χωρίς η αξιόποινη αυτή πράξη τους να γίνει αντιληπτή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.


Οι Street Level Criminals και οι τοκογλύφοι


Στην πυραμίδα της οργάνωσης ακολουθούν τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά μέλη» της που είναι κακοποιοί επιπέδου του δρόμου (Street Level Criminals), και συγκεκριμένα, διαρρήκτες που δρουν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αλλά και το δίκτυο τοκογλύφων, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην απόκτηση παρανόμων ωφελημάτων έχοντας την προστασία του Αρχηγού και των βασικών επιχειρησιακών μελών της ομάδας.

Ειδικότερα, τον ρόλο του τοκογλύφων είχε ο έβδομος συλληφθείς. Ο εν λόγω είχε συστήσει «γραφείο» και προσέφερε δανεισμό χρημάτων με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το νόμιμο, ενώ, επίσης, δεχόταν και κλοπιμαία αντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό, η οργάνωση πολλαπλασίαζε τα ήδη παρανόμως κτηθέντα έσοδά της. Τα μέλη της οργάνωσης, διακινώντας πολλά και μικρά χρηματικά ποσά, εξ’ ονόματος διαφορετικών προσώπων, κατάφερναν τη σταδιακή εισροή των παράνομων εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης στη νόμιμη οικονομία, πετυχαίνοντας τελικά το «ξέπλυμα» τους.

Οι λέξεις «κλειδιά» και ο τρόπος δράσης


Ειδικότερα για τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, τα μέλη της μετέβαιναν αρχικά στη γειτονιά την οποία είχαν επιλέξει, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, όπου πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις των υποψήφιων οικιών και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των περιοίκων – ενοίκων. Κατόπιν, στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά σημεία και αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοί από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στις διαρρήξεις αυτών. Βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα για την περιοχή στην οποία ήθελαν να δράσουν αλλά και για τα διαμερίσματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «ζωντανά» ή «αγόρια», ανάλογα με το εάν κατοικούνταν ή όχι, ενώ ακόμη, με τη λέξη «δίδυμα» άφηναν να εννοηθεί ότι διέρρηξαν δύο διαμερίσματα του ίδιου ορόφου. Τουλάχιστον ένα μέλος, επιτηρούσε εξωτερικά την πολυκατοικία. Τα μέλη της οργάνωσης κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διαφόρους τύπους κλειδαριών καθότι δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης.

Από την έρευνα προέκυψε, επιπλέον, ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων δεν είχαν εκδώσει Α.Φ.Μ. ή δήλωναν «μηδενικά» εισοδήματα στο Κράτος ενώ ουδέποτε διαπιστώθηκε να εργάζονται. Παρόλα αυτά, καταφανώς με χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητές τους, απέκτησαν τέσσερα αυτοκίνητα και τα χρησιμοποιούσαν για την διάπραξη αυτών.

Τα αυτοκίνητα αυτά, τα καταχωρούσαν σε στοιχεία έτερων προσώπων Γεωργιανής υπηκοότητας αλλά και Ελλήνων, με προφανή σκοπό αφενός να μην εμφαίνονται στο όνομά τους και άρα να μην προκύπτουν ως περιουσιακό τους στοιχείο που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, και αφετέρου να μην μπορούν οι Αρχές να τα κατασχέσουν και άρα να αποστερήσουν περιουσία από την εγκληματική οργάνωση.Οι εκβιασμοί


Πέραν των διαρρήξεων σε οικίες, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παρουσιάζουν, γενικότερα, ροπή προς τις εγκληματικές και αξιόποινες δραστηριότητες. Ειδικότερα, τα μέλη δεν δίσταζαν να προβαίνουν σε απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και απαγωγές, προκειμένου «να συμμορφώνουν» τρίτα άτομα που δεν συνεργάζονταν μαζί τους και κυρίως, που δεν αποπλήρωναν τα χρέη τους προς αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι τον Οκτώβριο του 2022 ο αρχηγός της ομάδας μαζί με ακόμη ένα μέλος άσκησαν ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση σε ένα τότε μέλος της ομάδας, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγηθεί σε αυτοχειρία με τη χρήση υποπολυβόλου.

Ακόμη, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα μέλη της οργάνωσης, με «μπροστάρη» τον αρχηγό τους, προέβησαν στην απαγωγή γεωργιανού ατόμου, λόγω χρεών που είχε αυτός προς τον αρχηγό, ενώ επίσης, συνέχιζαν να τον εκβιάζουν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023. Επιπρόσθετα, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2023, τα μέλη της ομάδας αναζητούσαν αδιάκοπα έτερο άτομο, υπήκοο Γεωργίας, προκειμένου αυτός να αποπληρώσει ένα χρέος ύψους 25.000 ευρώ στον αρχηγό. Ο τρόμος που του προκάλεσαν, καθώς προέβησαν ακόμη και σε σπάσιμο της πόρτας του διαμερίσματός του για να τον βρουν, οδήγησε τον ανωτέρω υπήκοο Γεωργίας να αποπειραθεί να φύγει από την Ελλάδα χρησιμοποιώντας πλαστό έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

0 Σχόλια