Αν δεν αναγνωρίσεις ένα πρόβλημα, δεν μπορείς να το λύσεις


 

Σύμφωνα με το *αμερικανικό* Rule of Law Index του World Justice Project, η χώρα μας βρίσκεται στην 3η χειρότερη θέση στην ΕΕ και τη Δύση (καλύτερα μόνο από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία) και τη θέση 47 του κόσμου.


Ο συνολικός δείκτης της Ελλάδας είναι 0.61 το 2023 (0.60 το 2018, πρακτικά αμετάβλητος από το 2015 που μετριέται).

Η απόσταση της Ελλάδας από τον ευρωπαικό μέσο όρο είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από την απόστασή της από πολλές χώρες του πρώην τρίτου κόσμου.

Οι χειρότερες επιδόσεις μας είναι στη διαφθορά, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και τη δυνατότητα του Κράτους να εξασφαλίζει την τήρηση των νόμων. Σε κανέναν από τους 8 παράγοντες του δείκτη, όμως, δεν είμαστε κοντά στον ευρωπαικό μέσο όρο.

To World Justice Project είναι αμερικανικό και διάφορα ηγετικά στελέχη του είναι πρώην πρόεδροι του American Bar Association. Δεν είναι του Σύριζα και της ευρωπαικής αριστεράς.

Ενώ δεν μπορώ να αποκλείσω ότι και αυτοί μπορούν να έχουν τις δικές τους προκαταλήψεις, νομίζω ότι είναι σώφρον να σταματησουμε την άρνηση.

Αν δεν αναγνωρίσεις ένα πρόβλημα, δεν μπορείς να το λύσεις. Και αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν θα πάμε ποτέ μπροστά.

0 Σχόλια