Αποκάλυψη Forbes: Η δωρεάν στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα έχει προϋπόθεση την ισόποση δική της βοήθεια στην Ουκρανία

 

To FORBES δημοσιεύει άρθρο του David Axe όπου αναφέρεται στις δωρεές πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ προς την Ελλάδα με την προϋπόθεση να δωρίσει η Ελλάδα με την σειρά της στην Ουκρανία πλεονάζον στρατιωτικό υλικό της.


Καθώς ο αποκλεισμός της βοήθειας προς την Ουκρανία από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διανύει τον τέταρτο μήνα του, η κυβέρνηση Biden βρήκε έναν έξυπνο νέο τρόπο για να δώσει στις δυνάμεις της Ουκρανίας τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Πρόκειται, στην ουσία, για μια αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας -το λεγόμενο Ringtausch. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρίζουν παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δωρίσει στην Ουκρανία κάποια από τα δικά της πλεονάζοντα όπλα.


Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την είδηση την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” και άλλα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Biden προσέφερε στην ελληνική κυβέρνηση τρία περιπολικά σκάφη κλάσης Protector, δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-130H, 10 στροβιλοκινητήρες Allison T56 για περιπολικά αεροσκάφη Lockheed P-3, 60 οχήματα μάχης M-2 Bradley, καθώς και φορτηγά μεταφοράς.

Όλο αυτό το υλικό είναι αμερικανικό στρατιωτικό πλεόνασμα και είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, δωρεάν, βάσει μιας νομικής αρχής των ΗΠΑ που ονομάζεται “πλεονάζοντα αμυντικά είδη” (“excess defense articles”-EDA). Ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να κηρύξει στρατιωτικά συστήματα πλεονάζοντα για τις ανάγκες του, να τους αποδώσει μια αξία -πιθανώς μηδενική- και να τα χαρίσει υπό τον όρο ότι ο παραλήπτης θα αναλάβει την μεταφορά τους.

Ο νόμος περιορίζει τις ετήσιες μεταβιβάσεις EDA σε 500 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος νόμος δεν υπαγορεύει την αξία που αποδίδει ο Πρόεδρος στα πλεονάζοντα όπλα. Σε επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken περιέγραψε τα πλοία, τα αεροπλάνα, τις μηχανές και τα οχήματα ως “δωρεάν παραχωρήσεις”.

Σημειώνεται ότι οι δωρεές EDA προς την Ελλάδα βελτιώνουν ένα μεγαλύτερο πακέτο εξοπλισμών που περιλαμβάνει 40 μαχητικά αεροσκάφη Lockheed F-35 stealth, τα οποία η Ελλάδα αγοράζει έναντι 8,6 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση Biden είχε προηγουμένως εγκρίνει, το 2022 και το 2023, χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων για αγορές όπλων από την Αθήνα.

Σε αντάλλαγμα για αυτή τη γενναιοδωρία, οι Αμερικανοί θέλουν οι Έλληνες να δωρίσουν περισσότερα όπλα στους Ουκρανούς. «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει ή να πουλήσει στην Ουκρανία”, έγραψε ο Βlinken.

Οι Αμερικανοί προσέφεραν μάλιστα και αμοιβή μόλις ολοκληρωθεί η δωρεά. 

“Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εν αναμονή της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση των ξένων ενόπλων δυνάμεων έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Ο ελληνικός στρατός διαθέτει ή έχει στην αποθήκη του μια σειρά από όπλα σοβιετικής και αμερικανικής σχεδίασης που θα είχαν άμεση αξία για τον ουκρανικό στρατό – όπως, συστοιχίες αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300 και Hawk, οχήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Tor και Osa και πυροβόλα αεράμυνας ZU-23-2. Επίσης διαθέτει και πυρομαχικά για όλα αυτά τα συστήματα. Μερικά ή όλα αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ουκρανία.

«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε απαρχαιωμένα συστήματα και εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ελληνικό στρατό να μεταφερθούν στην Ουκρανία», αναφέρει η «Καθημερινή».


Η μεταφορά αυτή ήταν μια λεπτή υπόθεση, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημαίνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν συνήθως και στις δύο χώρες νέα όπλα την ίδια στιγμή – και περίπου στην ίδια ποσότητα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι, ταυτόχρονα με την ελληνική συμφωνία για τα όπλα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ έδωσε την άδεια στην Τουρκία να δαπανήσει 23 δις δολάρια για 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 79 συστήματα αναβάθμισης για τα παλαιότερα F-16, καθώς και πυρομαχικά για τα μαχητικά. 

Η συμφωνία ήταν επίσης μια ανταμοιβή για την Τουρκία που τελικά συναίνεσε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα Ringtausch της Γερμανίας επιτάχυνε την αποστολή στην Ουκρανία δεκάδων αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων όπλων. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με παλιά όπλα που θα μπορούσε να δώσει, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν κάτι σε αντάλλαγμα.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://hellasjournal.com

0 Σχόλια