Ελληνική οικονομία: Προβληματισμός από τη βύθιση 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων

 

Όταν κατά την διάρκεια της συζήτησης του προυπολογισμού τονίζαμε μετ επιτάσεως ότι ο στόχος για 15,5% στις άμεσες ξένες επενδύσεις είναι πολύ αισιόδοξος και δεν πρόκειται να επιτευχθεί στην Κυβέρνηση πετούσαν Χαρταετό, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε.


Η καθυστέρηση για την 4η δόση και τα σενάρια


Αρκούντως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την περυσινή χρονιά, καθότι η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη για τη φετινή χρονιά σε ό,τι αφορά το σύνολο των επενδύσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον εφετινό προϋπολογισμό υπάρχει η πρόβλεψη για πολύ μεγάλη άνοδο των επενδύσεων, η οποία…περνά και μέσα από την πιστή εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Επενδύσεων. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει θέσει έναν υπεραισιόδοξο στόχο για επενδυτικές δαπάνες 12,17 δισ. ευρώ το 2024, σε επίπεδα δηλαδή πρωτόγνωρα για την ελληνική οικονομία ακόμα και τον καιρό πριν από τα μνημόνια. Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά περισσότερο από 15,1% φέτος. Βέβαια, , αξίζει να σημειωθεί ότι και ο προϋπολογισμός του 2023 προέβλεπε επενδύσεις της τάξης του 15,5% και τελικά η εκτέλεση άγγιξε μόλις το 7% τελικά, όντας υποδιπλάσιες.

Η εικόνα των επενδύσεων


Τι συνέβη όμως με τις άμεσες ξένες επενδύσεις; Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΤτΕ, το 2023 ανήλθαν σε 4,48 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 40% σε σχέση με το 2022. Τα μεγέθη δείχνουν ότι οι επενδύσεις των ξένων στη χώρα μας επέστρεψαν στα επίπεδα του 2019, όπου είχαν ανέλθει σε 4,47 δισ. ευρώ. Το 2022, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, οι ΞΑΕ είχαν φτάσει στο ιστορικό υψηλό, ύψους 7,53 δισ. ευρώ. Το 2023, σε αντίθεση με τις εισερχόμενες ροές ΞΑΕ που μειώθηκαν, οι εκροές ΞΑΕ αυξήθηκαν κατά 26% και ανήλθαν σε 3,24 δισ. ευρώ.

Πάντως η Ελλάδα πέρυσι φαίνεται να έχασε το τέμπο της στην αύξηση των εισερχόμενων ΞΑΕ. Σημειώνεται ότι από το 2020 οι ξένες επενδύσεις διευρύνονται σημαντικά , αφού από 2,9 δισ. ευρώ τη χρονιά εκείνη, αυξήθηκαν σε 5,56 δισ. ευρώ το 2021, για να φτάσουν σε 7,53 δισ. ευρώ το 2022.
Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα για την κυβέρνηση είναι να μη χαθεί χρόνος σε σχέση με την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα έρθουν να ενισχύσουν το σκέλος των επενδύσεων, το οποίο -με τη σειρά του- αποτελεί ένα εργαλείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναθέσεις των συμβάσεων κάποιων μεγάλων έργων, αλλά και η επίτευξη προόδου στο «Εξοικονομώ» είναι οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες για την υποβολή του 4ου αιτήματος πληρωμών από το Ταμείο Ανάκαμψης, που τοποθετείται πλέον από την κυβέρνηση τον Απρίλιο, κάτι το οποίο δεν είναι και το καλύτερο δυνατό πρώτο δείγμα, αναφορικά με τα παραπάνω.

Η τέταρτη δόση, για την οποία αρχικά είχε αναφερθεί ότι το αίτημα θα υποβαλλόταν το πρώτο τρίμηνο του 2024, αφορά ποσό 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. επιχορηγήσεις και τα 2,3 δισ. δάνεια. Για φέτος προβλέπονται επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπολογίζουν ότι έχουν διατεθεί περίπου ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
Έντονη ανησυχία

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία, γιατί τα ορόσημα δεν είναι πλέον μόνο μεταρρυθμίσεις και ψήφιση νόμων, αλλά περιλαμβάνουν και αναθέσεις έργων, κάτι που φανερώνει την ανετοιμότητα της κυβέρνησης σε πολλές περιπτώσεις.

Μέχρι στιγμής από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εισρεύσει 14,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα. Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για το Ταμείο Ανάκαμψης, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις οχτώ χώρες που έχουν υποβάλει και εισπράξει και την τρίτη δόση, δηλαδή μέχρι στιγμής έχει σχετικά καλή θέση.

Μόνο μία χώρα έχει υποβάλει πέντε αιτήματα και έχει εισπράξει ήδη τέσσερις δόσεις, ενώ άλλες τρεις χώρες έχουν υποβάλει τέταρτο αίτημα, αλλά ακόμη δεν έχουν εισπράξει τη δόση.

0 Σχόλια