Ευλογημένη Σαρακοστή με υγεία και Ειρήνη σε ολο τον κόσμο

Η αίσθηση ότι μπορείς να φτάσεις το χαρταετό ψηλά «τιθασεύοντας» τον άνεμο, μαζί με το αίσθημα της ελευθερίας που νοιώθεις τρέχοντας με το χαρταετό, δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους.


Ίσως να μην είναι γνωστό σε πολλούς το γεγονός ότι στην εποχή της Αρχαίας Ελλάδας η εφαρμογή της αεροτεχνικής στην οποία βασίζεται η κατασκευή του Χαρταετού, βρισκόταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. 

Ο Αρχύτας ο Τάραντος, από τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού, ήταν δεινός γνώστης της αεροδυναμικής και όπως φαίνεται πιθανότατα, ήταν ο πρώτος που την αποφάσισε να την εφαρμόσει, ακριβώς με την εφεύρεση του Χαρταετού.

Έχει μάλιστα διασωθεί μέχρι τις μέρες μας και κάποιο αγγείο της κλασικής εποχής, στο οποίο απεικονίζεται η παράσταση μιας κόρης που κρατάει στα χέρια της έναν Χαρταετό με το νήμα του και είναι έτοιμη να τον πετάξει.

Από πού προέρχεται όμως και τι θα μπορούσε να συμβολίζει αυτή η παράδοξη συνήθεια του πετάγματος που Χαρταετού, που όπως διαπιστώνουμε κάθε χρόνο, εξακολουθεί να ενθουσιάζει τους Έλληνες όλων των ηλικιών, εδώ και 2500 έτη;

Για ποιον λόγο άραγε, αφού το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί αναμφισβήτητα μια εξαιρετικά διασκεδαστική δραστηριότητα, τελείται μία και μόνο φορά στην διάρκεια ενός ολόκληρου έτους;

Σκεφτήκαμε ποτέ αν αυτή η Ψυχική ανάταση την οποία αισθανόμαστε, όταν έχουμε καταφέρει συνήθως μετά από αρκετό κόπο, να ανυψώσουμε τον αετό μας και να τον διατηρήσουμε να «πετάει» στον ουρανό εκμεταλλευόμενος την δύναμη του αέρα, οφείλεται μόνο στο ευχάριστο θέαμα που απολαμβάνουμε ή υποδηλώνει και κάποια άλλη ανάταση;

Ο συμβολισμός του εθίμου ανά τον κοσμο ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Μάλιστα οι άνθρωποι πίστευαν τότε ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να δει τις ευχές τους που κρεμιόντουσαν πάνω του και να τις πραγματοποιήσει!

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.

Με άλλα λόγια θέλει να πει ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό δίπλα στον δημιουργό του.

Το γεγονός δε, ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς πραγματοποιείται την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, οπότε οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Φτιάξτε με τα παιδιά σας τον αητό που θα πετάξετε...


Μπορείτε να ξεκινήσετε την κατασκευή του δικού σας χαρταετού και να τον πετάξετε μαζί με τα παιδιά σας σήμερα Καθαρά Δευτέρα.

Θα χρειαστείτε καλάμια, κόλλες, πολύχρωμα χαρτιά και σπάγκους. Και φυσικά κέφι και φαντασία.

Και επειδή είναι διαφορετικό να σας δίνει κάποιος οδηγίες κατασκευής και διαφορετικό να βλέπετε πώς μπορείτε να τον φτιάξετε, ακολουθείστε τα βήματα κατασκευής χαρταετού στο βίντεο παρακάτω.

Ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι ενός ... επαγγελματία, καμία σημασία δεν έχει. Αρκεί ο χρόνος που περάσατε μαζί με το παιδί σας για να κάνει το χειροποίητο χαρταετό σας μοναδικό.

Καλό πέταγμα χαρταετού! Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή !



0 Σχόλια