Η Moody’s ακύρωσε την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας δείχνοντας ότι τα χειρότερα έρχονται...

  


Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Η Moody’s ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το σοκ του 2012… είχε δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα την περίοδο 2008 με 2010 και υπέστη σοκ αναξιοπιστίας όταν βαθμολογούσε την αναξιόπιστη Ελλάδα με βαθμολογίες Α1 το 2005.

Βαθμολογία Α1 σημαίνει 5 κλίμακες από τα ΑΑΑ την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα που μπορεί να λάβει ένα κράτος.

Η βαθμολογία Ba1 με την οποία αξιολογείται σήμερα η Ελλάδα απέχει από την κλίμακα ΑΑΑ συνολικά 10 βαθμίδες.

Η Moody’s ήταν βέβαιο ότι θα ήταν τελευταία που θα αναβάθμιζε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα… οπότε η επόμενη αξιολόγηση μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο 2024 και ούτε τότε είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσει.

Η συμπεριφορά του ελληνικού ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές χρήματος από την ευρωζώνη όπως το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά τα χρήματα τελειώνουν και η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα που είναι ρυθμοί ανάπτυξης 2% και με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων για το χρέος και αυτό το 2% οφείλεται ακριβώς και μόνο… στο Ταμείο Ανάκαμψης;

Η κυβέρνηση κατασκεύασε ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα η οικονομία ανθεί, το ΑΕΠ αυξάνεται, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, οι τράπεζες επιτυγχάνουν υπερκέρδη αλλά όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Η Ελλάδα στηρίζεται σε πρόσκαιρους μηχανισμούς υψηλής απόδοσης που δεν θα υπάρχουν.

Ενώ όλοι μιλάνε για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται για 9ο τρίμηνο στην Ελλάδα.

Και όχι μόνο αυτό: 

  1. Αν έπαυε η εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Ελλάδα αυτή την στιγμή με τα δεδομένα που έχει, είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να δανειστεί έστω ένα ευρώ από την διεθνή αγορά.
  2. Ποιος να δανείσει μια χώρα που χρωστά περί τα 405 δισ. ευρώ κι έχει έλλειμμα της τάξης του 185%, έχοντας πουλήσει ήδη όλα τα «ασημικά», δηλαδή την δημόσια περιουσία είτε άμεσα είτε ως δικαιώματα εκμετάλλευσής της μέχρι το 2115;
  3. Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει και το Euribor επίσης τελειώνει.
  4. Το ελληνικό δημόσιο πούλησε τις συμμετοχές στις τράπεζες με ζημία 40 δισεκ.
  5. Πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία που το δημόσιο έχει υποστεί τέτοια ζημιά και πρώτη φορά που το δημόσιο χαίρεται που πήρε από τα 44 δισεκ. επένδυση… 4 δισεκ. ευρώ και αυτό βαφτίστηκε επιτυχία.

Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ βελτιώνεται λόγω της αύξησης του ΑΕΠ αλλά σε απόλυτα μεγέθη το συνολικό χρέος παραμένει στην ζώνη των 403 δισεκ. ευρώ!

0 Σχόλια