«Ατυχές περιστατικό» και «άστοχη διαχείριση» η δολοφονία της Κυριακής για τον Χρυσοχοΐδη


Προκλητικές δηλώσεις από τον υπουργό, που έκανε λόγο για «ατυχές περιστατικό»


Την επιβεβαίωση ότι οι ανακοινώσεις της περασμένης Τρίτης με μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία ήταν καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, υπό το βάρος της κατακραυγής για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, έδωσε ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ o υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είχε την ευθιξία να παραδεχτεί τις ολιγωρίες της ΕΛ.ΑΣ., που κατέληξαν στην γυναικοκτονία, ούτε να απαντήσει εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί λέγοντας απλά ότι «πέφτει βαριά σκιά πάνω από την ελληνική κοινωνία και εμένα προσωπικά».

Όταν οι δημοσιογράφοι είπαν πως «όπως φάνηκε, ένα ολόκληρο τμήμα δεν δούλεψε»  χαρακτήρισε το ειδεχθές έγκλημα ως «ατυχές περιστατικό», μια «άστοχη διαχείριση». 


Έσπευσε να υποστηρίξει πως η αστυνομία έσωσε 12.500 γυναίκες, γιατί σχημάτισε 12.500 δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ως εάν αυτό συνεπάγεται την προστασία του θύματος ή την τιμωρία του δράστη, ξεχνώντας πως και η Κυριακή είχε ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ καταθέσει μήνυση σε βάρος του πρώην συντρόφου της.

Σε ερώτηση για αστυνομικούς με ποινικές καταδίκες και μάλιστα για βαριές υποθέσεις, που παραμένουν στις θέσεις τους αντί να είναι σε διαθεσιμότητα, απάντησε πρώτα ότι το προηγούμενο δίμηνο συνελήφθησαν... 500 ανήλικα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας ανηλίκων. Μετά την πίεση των δημοσιογράφων υποστήριξε πως πρόκειται για διεκδικήσεις συνδικαλιστών, προστασία δικαιωμάτων των εργαζομένων και εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου, που μπορεί να επανεξεταστεί για όσες περιπτώσεις έχουν τελεσιδικήσει.

Παράλληλα, επιχείρησε να εμφανίσει το διαχρονικό ζήτημα ως δικαιολογία για την κατάσταση σήμερα στην ΕΛ.ΑΣ., που διαιωνίζεται επί Ν.Δ. Σαν να μην έχει κυβερνήσει πέντε χρόνια τόνισε την ανάγκη τώρα να «βελτιώσουμε «σημαντικά την απόδοσή μας» για την ασφάλεια των θυμάτων. «Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα επεισόδιο οικογενειακής βίας, απειλής ζωής μιας γυναίκας» πρόσθεσε.

Τέλος, παραδέχτηκε πως «η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις» και υποσχέθηκε τη δημιουργία safe house για γυναίκες και παιδιά, για όσες μέρες χρειάζεται, σε όλη τη χώρα λέγοντας πως μέσα στην εβδομάδα θα υλοποιηθεί και πως όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις θα στείλουν στο αρχηγείο τα σημεία για τους απαραίτητους χώρους...

Το τελευταίο, πως «η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις», το έχουμε καταλάβει. Και αντί να πέφτει το ανάθεμα στους αστυνομικούς καιρός είναι να αναλάβουν οι πολιτικοί τις δικές τους ευθύνες και να θεσπίσουν εκ νέου τα κριτήρια εισαγωγής στις σχολές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και των σωμάτων στρατού. 

Ας επικαιροποιήσουν τον νόμο  σχετικά με το πότε μπορούν τα περιπολικά "να λειτουργήσουν ως ταξί" ώστε να μην ακούσουμε ότι εκφωνητής "μάλωσε" άνθρωπο που κινδυνεύει η ζωή του...

0 Σχόλια