Τα μυθεύματα έλεγαν πως "ο Βασιλιάς, τα μάζεψε όλα και δεν άφησε ούτε ένα κομμάτι ιστορίας πίσω του"... Ιδού τα ψεύδη τους!!

Παραδόθηκαν χτες σε μια λιτή τελετή και θα εκτίθενται στη Βουλή των Ελλήνων τα διάσημα του Όθωνα: Στέμμα, Σκήπτρο, και ξίφος. 

Άλλος ένας μεταπολιτευτικός μύθος λασπολογίας της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας και του αείμνηστου Κωνσταντίνου, https://www.efsyn.gr/nisides/76475_ti-apeginan-stemma-kai-skiptro-toy-othona https://www.efsyn.gr/nisides/76475_ti-apeginan-stemma-kai-skiptro-toy-othona ότι τα είχε πάρει κτλ, έπεσε στο κενό.

Το χρυσό στέμμα, το σκήπτρο και το ξίφος, δηλαδή τα σύμβολα της εξουσίας του ελληνικού βασιλείου, παραγγέλθηκαν το 1835 στον παρισινό οίκο Fossin et Fills, για να χρησιμοποιηθούν στη στέψη του νεαρού βασιλιά, κατά την ενηλικίωσή του την 1η Ιουνίου 1835. Δεν έφτασαν όμως εγκαίρως για την τελετή που έγινε στα ανάκτορα – λόγω της άρνησης του επισκόπου Αθηνών να στέψει τον καθολικό βασιλιά στην Αγία Ειρήνη.

Ο Όθων δεν παραιτήθηκε ποτέ από τον θρόνο του και τα σύμβολα της εξουσίας τον συνόδεψαν στην εξορία του στη Βαυαρία, όπου πέρασαν στην κατοχή του οίκου των Βίττελσμπαχ. 

Λόγω του ενδιαφέροντος του βασιλιά Παύλου να επιστραφούν στην Ελλάδα, και μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον οίκο των Βίττελσμπαχ, συμφωνήθηκε τα regalia να έρθουν στην Ελλάδα ως κειμήλια του ελληνικού κράτους.

Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1959 ο Μαξ Εμάνουελ φον Βίττελσμπαχ, τότε νεαρός πρίγκηπας, σήμερα δούκας της Βαυαρίας και κεφαλή του οίκου, παρέδωσε το στέμμα, το σκήπτρο και το ξίφος στον βασιλιά Παύλο σε επίσημη τελετή στα ανάκτορα, παρουσία της κυβέρνησης Καραμανλή.

 

Η τελετή παράδοσης της κορόνας, του σκήπτρου και του ξίφους του Όθωνα στον βασιλιά Παύλο το 1959. Φωτ.: James Burke

Αυτό το κομμάτι ιστορίας, πλέον κοσμεί την Βουλή των Ελλήνων...







0 Σχόλια