«Το κόμμα είναι τουρκικό. Νοιώθω Τουρκάλα» – Η δήλωση της προέδρου του κόμματος που ήρθε πρώτο σε δυο νομούς της στην Θράκη


«Ανήκω σε μία μειονότητα η οποία είναι εθνική και θρησκευτική»

Λίγο απ′ όλα είχαν οι δηλώσεις της Τσιγδέμ Ασάφογλου, προέδρου του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας).

Σε συνέντευξή της στο Open δήλωσε σχετικά με το ΚΙΕΦ πως «Είναι ένα τουρκικό κόμμα αλλά είναι και ένα επίσημο κόμμα του ελληνικού κράτους. Έχει ιδρυθεί από Τούρκους και αυτή τη στιγμή η πρόεδρος του κόμματος είναι μία Τουρκάλα».

Όπως είπε «Νοιώθω Τουρκάλα» αλλά ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για προηγούμενη δήλωση της σχετικά με τη σχέσης της με την Ελλάδα ανέφερε: «Η πατρίδα μου είναι η Ελλάδα, η μητέρα πατρίδα μου είναι η Τουρκία. Η σημαία μου είναι η ελληνική και η μητέρα σημαία μου είναι η τουρκική. Είμαι κάτι το διαφορετικό μέσα στην Ελλάδα. Ανήκω σε μία μειονότητα η οποία είναι εθνική και θρησκευτική».

Σημειώνεται πως στις ευρωεκλογές στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης το ΚΙΕΦ συγκέντρωσε 11,58% και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα ενώ σε Ξάνθη και σε Ροδόπη συγκέντρωσε 25,02΅% και 38,01% και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Ποια είναι, όμως, η μουσουλμάνα προέδρος του κόμματος ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), που αναδείχθηκε πρώτο σε Ξάνθη και Ροδόπη, στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου;


FACEBOOK/ΚΙΕΦ

Είναι μόλις 32 ετών και κατάγεται από την Ξάνθη. Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την ηγεσία του ΚΙΕΦ και η μικρότερη σε ηλικία αρχηγός του μειονοτικού κόμματος.

Μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου, Μουσταφά Αλή Τσαούς, η εκλογή της ήταν τυπική διαδικασία μιας και ήταν η μοναδική υποψήφια για το «δαχτυλίδι» της διαδοχής. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φωνή της Ροδόπης», η κυρία Ασάφογλου από υπάλληλος στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του DEB (το τουρκικό ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται από τα μέλη του κόμματος) κατέληξε πρόεδρος, μετά την άρνηση των δύο αντιπροέδρων, Οζάν Αχμέτογλου και Αχμέτ Καρά, να αναλάβουν την ηγεσία, όπως φέρεται να τους ζητήθηκε από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.


FACEBOOK/ΚΙΕΦ

Η ένταξή της στο ΚΙΕΦ έγινε πριν από 3 χρόνια και ως μέλος του ακολουθούσε τον Μουσταφά Αλή Τσαούς σε πολλές από τις αποστολές του στην Τουρκία και σε διεθνή φόρα, απ’ όπου -συνήθως- κατήγγειλε την Ελλάδα για «παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη».

«Το θέμα είναι να ακούγεται η φωνή της μειονότητας» είχε πει στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ανάληψη της ηγεσίας στο DEB.

Με το «καλημέρα», εξάλλου, η ίδια φρόντισε να ανεβάσει πολύ τον πήχη, τονίζοντας ότι «με τη στήριξη του λαού μας, θα πάμε ακόμη πιο μπροστά και να πετύχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες».


FACEBOOK/ΚΙΕΦ

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου είναι γεννημένη το 1987 στο χωριό Χρύσα της Ξάνθης. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και είναι παντρεμένη με τον δημοτικό σύμβουλο Δήμου Ιάσμου, Οζτζιάν Μεχμέτ, με τον οποίο έχει ένα παιδί.

Ο σύζυγός της στο παρελθόν διετέλεσε αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Ενότητα Σώστη, με αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας, χωροταξίας, πολεοδομίας, τεχνικών υπηρεσιών, καθαριότητας περιβάλλοντος και πρασίνου.


FACEBOOK/ΚΙΕΦ

«Κάθε ψήφος απόδειξη της ”τουρκικής ταυτότητας”»

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της.

Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, η επικεφαλής του ΚΙΕΦ, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, είχε υποστηρίξει ότι «κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα της στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ”τουρκικής” μειονότητας». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ασάφογλου, «οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ θα είναι απόδειξη της ‘’τουρκικής ταυτότητας’’ στη Δυτική Θράκη».

0 Σχόλια