Ούτε έξω πάμε καλά... Σκόπια: Διπλή ονομασία θέλει ο Μίτσκοσκι - Αλβανία: Παρά την εκλογή του Μπελέρη ΔΕΝ του επετράπη να ψηφίσει για την εκλογή της Ούρσουλας


Το είπαμε μία και δυο και τρείς φορές και σε όλους τους τόνους. Τα Εθνικά Θέματα δεν είναι για να τα διαχειρίζεται ο Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος προς το δικό του κομματικό όφελος, αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις προς όφελος της Ελλάδος μας... 


Ιδού τώρα. Οι ήττες της ΝΔ, δυστυχώς, είναι και ήττες της χώρας που διασύρεται από χώρες και άτομα ανυπόληπτα...

«Ο προσδιορισμός Βόρεια είναι επαίσχυντος, ντροπιάζει την πατρίδα μου» δήλωσε στην ορκωμοσία του ο Σκοπιανός νέος πρωθυπουργός

Η Συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε βασίστηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αντίθετα, σερβιρίστηκε ως ευκαιριακή, δηλαδή σαν το είδος της συμφωνίας όπου και οι δύο πλευρές είχαν κάτι να κερδίσουν. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα πρωτοτύπησε κι εδώ. Κατάφερε να δεσμευτεί χωρίς να κερδίσει τίποτα.Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η κυβέρνηση Τσίπρα «έδωσε» στα Σκόπια «μακεδονική» γλώσσα και υπηκοότητα, ικανοποιώντας την επιθυμία του ΝΑΤΟ, χωρίς να αποκομίζει εθνικά οφέλη. Ετσι άνοιξε την όρεξη ακόμα και για αφηγήματα περί «μακεδονικής μειονότητας». Ολα αυτά τα γνωρίζει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο πρωθυπουργός του τεχνητού κράτους των Σκοπίων. Και φροντίζει να το επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε φορά τα όρια, δοκιμάζοντας τις αντοχές της Αθήνας. «Ο προσδιορισμός Βόρεια είναι επαίσχυντος, ντροπιάζει την πατρίδα μου και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διορθώσω αυτή την αδικία» δήλωσε προχθές τα μεσάνυχτα στη Βουλή των Σκοπίων. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά μετρημένες 50 φορές μίλησε προκλητικά για «Μακεδονία».


Η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής το κόμμα VMRO-DPMNE και με πρωθυπουργό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και ακολούθησε η τελετή ορκωμοσίας. Τυπικά ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του όφειλαν να ορκιστούν σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και έκαναν. «Ορκίζομαι πως θα ασκώ το αξίωμα υπεύθυνα και ευσυνείδητα, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» επανέλαβαν ένας ένας, χωρίς φυσικά κανείς τους να το πιστεύει. Ο ίδιος τους ο πρωθυπουργός αμέσως πριν από την ορκωμοσία φρόντισε να ευτελίσει τη «συμφωνία» και να περάσει έτσι ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους Σκοπιανούς πολίτες ότι μπορούν να αγνοούν την Ελλάδα χωρίς συνέπειες.

«Οσο εγώ είμαι ζωντανός, τόσο πολιτικά όσο και ως άνθρωπος, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διορθώσω αυτή την αδικία. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή είμαι ανίσχυρος και πρέπει στην παρούσα φάση να συνθηκολογήσω ενώπιόν σας και να πω τον επαίσχυντο αυτόν προσδιορισμό, διότι είναι μέρος του νόμου και του Συντάγματος που πρέπει να σεβαστώ ως επικεφαλής της κυβέρνησης» είπε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Και συνέχισε στη δευτερολογία του, όπως και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, να αποκαλεί διαρκώς τη χώρα του «Μακεδονία».

Στο παρελθόν ο Μίτσκοσκι είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλέσει τη χώρα Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και αν αυτό του στερούσε μελλοντικά τη θέση του πρωθυπουργού. Για την ορκωμοσία του στο συνταγματικό όνομα η αντιπολίτευση του καταλόγισε διπροσωπία και υποκριτική στάση. Αλλά αυτό ούτε καν γρατσούνισε τον καινούργιο πρωθυπουργό, που μονίμως αποκαλεί ανενόχλητος τη χώρα του «Μακεδονία» εντός κι εκτός Βουλής, καταγγέλλοντας τη βάση της «συμφωνίας» και ανακοινώνοντας ότι θα αγωνιστεί για να εξαλειφθεί το «Βόρεια» ακόμα και από τα επίσημα κείμενα. Η ελληνική κυβέρνηση… αντέδρασε αθόρυβα, με μια διαπιστωτική δήλωση του Γεραπετρίτη. Η απόφαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας «να μη χρησιμοποιεί στον δημόσιο λόγο στο εσωτερικό τη συνταγματική ονομασία της χώρας συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών» είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από τους συμμάχους της για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Τώρα απλώς παρακολουθεί σιωπηρά ακόμη κι αυτή την ετεροβαρή συμφωνία να γίνεται κουρελόχαρτο. Οσον αφορά την υποτιθέμενη είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε., αυτή έτσι κι αλλιώς μπλοκάρεται σταθερά από τη Γαλλία, που, μάλιστα, είχε θέσει και βέτο το 2019, ακυρώνοντας τις ενταξιακές συνομιλίες. Είναι οι αντιρρήσεις χωρών όπως η Γαλλία που παγώνουν την ευρωπαϊκή είσοδο των Σκοπίων και όχι φυσικά η υπνωτισμένη Αθήνα, που έχει απεμπολήσει εδώ και καιρό την άσκηση εξωτερικής πολιτικής ως κυρίαρχο κράτος.

Με δυο λόγια, κανείς δεν υπολογίζει την Αθήνα. Ακόμα κι ο… χθεσινός Μίτσκοσκι θεωρεί ως βασικό αντίπαλο για το εθνικό συμφέρον της χώρας του τη Βουλγαρία, όχι την Ελλάδα. Στη συνεδρίαση για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ο νέος πρωθυπουργός ασχολήθηκε με τη Βουλγαρία, δηλώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψει στους «εκβιασμούς της Σόφιας» και να αποδεχτεί την αλλαγή του Συντάγματος υπό βουλγαρική υπαγόρευση. Η Βουλγαρία θεωρεί ότι τα Σκόπια οικειοποιούνται ως «μακεδονική» τη δική της ιστορική και γλωσσική ταυτότητα. Πάντως, η Σόφια σίγουρα προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Τον Νοέμβριο 2023 ο Μίτσκοσκι δήλωνε εκνευρισμένος πως «όταν η Ε.Ε. λαμβάνει αποφάσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μου, πρέπει να ζητάει από τον Βούλγαρο εκπρόσωπο να φεύγει από το δωμάτιο και να πηγαίνει για καφέ».

Τον Ιούνιο του 2020 δημοσιοποιήθηκαν πάμπολλες υποκλοπές, με ενοχοποιητικές συνομιλίες πολιτικών στα Σκόπια, με τις περισσότερες να αφορούν τον Ζόραν Ζάεφ. Μία από αυτές κυκλοφόρησε στο YouTube από ανώνυμη πηγή. Ηταν η συνομιλία μεταξύ του Μίτσκοσκι και ενός επιχειρηματία, ονόματι Μιλέφσκι. Ο σημερινός πρωθυπουργός υποσχόταν ότι θα φροντίσει να μην ψηφιστούν νόμοι που θα επιβάρυναν καταδικασμένο για εκβιασμό συνεργάτη του επιχειρηματία. Ο Μίτσκοσκι δεν είναι ούτε αφελής ούτε «πρωτάρης» ούτε κάποιος ιδεολόγος που δεν γνωρίζει την κυνική πλευρά της πολιτικής. Απλώς εκτιμά ότι δεν έχει τίποτε να φοβάται από την Ελλάδα. Λογαριάζει ότι μαζί της μπορεί να παίζει ανέξοδα...

Ήττα εθνικών διαστάσεων της ΝΔ και στο ΕΛΚ: Δεν επέτρεψαν στον Μπελέρη να ψηφίσει!


Τι συνέβη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αντιπροέδρων του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος

Με κακούς οιωνούς εγκαινιάστηκε η νέα κοινοβουλευτική θητεία της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα. Η ισχύς της στο εσωτερικό αυτών των θεσμών έχει υποχωρήσει αισθητά μετά τις κακές εκλογικές επιδόσεις της στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Δύο γεγονότα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους το πιστοποιούν.του Μανώλη Κοττάκη

Το πρώτο: Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εστία», η ηγεσία του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος δεν επέτρεψε στον έγκλειστο στις αλβανικές φυλακές ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη να μετάσχει με ηλεκτρονική ψήφο στις διαδικασίες για την ανάδειξη νέων αντιπροέδρων του ΕΛΚ! Σύμφωνα με μία εκδοχή, δεν του επετράπη καν να μετάσχει στην ψηφοφορία με mail, σύμφωνα με άλλην απέστειλε τελικώς mail, το οποίο όμως δεν προσμετρήθηκε στο τελικό αποτέλεσμα!

Όπως και να ’χει, πρόκειται για ήττα εθνικών διαστάσεων, ειδικώς όταν συνοδεύεται από την πληροφορία ότι, στις Βρυξέλλες, στις τάξεις της ηγεσίας του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Μάνφρεντ Βέμπερ το θέμα Μπελέρη θεωρείται για την ώρα αμειγώς εσωτερικό της Αλβανίας, θέμα διαφθοράς μάλιστα, υπό την έννοια ότι αποδέχονται το στημένο κατηγορητήριο του καθεστώτος εναντίον του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας περί δωροδοκιών και για τον λόγο αυτόν επιδιώκεται η μη εγγραφή του στις τάξεις του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος.

Αν αυτό κριθεί τελεσίδικα, σημαίνει βεβαίως ότι η γερμανική πολιτική, που επιθυμεί άριστες σχέσεις με την Αλβανία του Έντι Ράμα, στην πραγματικότητα δικαιώνει τις θέσεις του προκλητικού Πρωθυπουργού της γείτονος και «αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, στο «πολιτικό ποινικό μητρώο» του οποίου θέλουν να εγγράψουν ότι εξέλεξε Βορειοηπειρώτη ευρωβουλευτή. Γεγονός που δεν μπορούν να χωνέψουν τα Τίρανα και το πολεμούν παρασκηνιακά με κάθε τρόπο. Εάν και εφ’ όσον δεν έγινε δεκτή η ψήφος του κύριου Μπελέρη και δεν αντέδρασαν οι υπεύθυνοι της ευρωομάδας της ΝΔ στις Βρυξέλλες, εγείρεται μέγα θέμα.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα που σκιάζει τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα σε μια κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περίοδο. Το δεύτερο είναι η μη εκλογή του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μειμαράκη σε θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ, η οποία αρχικά εμφανίστηκε στα εσωτερικά μέσα ως «άδειασμά» του από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο οποίος φέρεται ότι δυσαρεστήθηκε από επιλογές αποστασιοποίησής του κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. (Ο κύριος Μειμαράκης απουσίασε από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας διαφωνώντας με την κεντροαριστερή απολιτίκ κατεύθυνσή του, ενώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές τόνισε ότι η ακρίβεια δεν είναι θέμα προτεραιότητας για τις Βρυξέλλες). Σύμφωνα όμως με νεώτερη εκδοχή που κυκλοφορεί και υποστηρίζεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών, η μη εκλογή του κυρίου Μειμαράκη είναι αποτέλεσμα «αδειάσματος» του προέδρου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος κυρίου Βέμπερ προς την ίδια την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία χρεώνει ότι επιδιώκει την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο αξίωμα της προέδρου της Κομισιόν.

Παρά την φαινομενική νηνεμία, στο εσωτερικό του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το γεγονός, ιδιαίτερα στην γερμανική συνιστώσα, ότι η πρόεδρος της Κομμισσιόν επιβάλλει δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μάλλον κατόπιν ατλαντικών επιθυμιών και παρά τις αντιρρήσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία φοβάται αντίποινα από το Πεκίνο . Η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε ήδη και με τις ψήφους που έλαβε η Ούρσουλα στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, την καταψήφισε το 20% των συνέδρων του κόμματος.

Πλέον κανείς δεν ορκίζεται για το τι θα συμβεί στην μυστική ψηφοφορία που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο για την επανεκλογή της. Στο πλαίσιο αυτό, όποιος Ευρωπαίος ηγέτης εμφανίζεται ως διαπρύσιος υποστηρικτής της επανεκλογής της δέχεται πυρά από τον κύριο Βέμπερ, ο οποίος δεν ξεχνά ότι αυτός ήταν η πρόταση του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος για πρόεδρος της Κομισιόν το 2019 αλλά την τελευταία στιγμή, με πρόταση Μακρόν καθ’ υπαγόρευση Μέρκελ αλλά και με υποστήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, απεσύρθη η υποψηφιότητά του και κέρδισε το αξίωμα η τέως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Τότε ο κύριος Μητσοτάκης έπαιξε διπλό παιχνίδι. Υποστήριζε τον κύριο Βέμπερ, αλλά στο τέλος της κούρσας υποστήριξε την κυρία φον ντερ Λάυεν.

Το ερώτημα που τίθεται στην παρούσα συγκυρία είναι αν και τώρα ο Πρωθυπουργός παίζει διπλό παιχνίδι στηρίζοντας την απερχόμενη πρόεδρο της Κομμισσιόν αλλά και παίζοντας τα χαρτιά για τον εαυτό του στο παρασκήνιο εν όψει της υποψηφιότητας Ντράγκι που φέρονται ότι στηρίζουν οι ΗΠΑ. Διότι είναι άλλο πράγμα η αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας ως κόμματος στο εσωτερικό του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και άλλο πράγμα η αποδυνάμωση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος μέσα στην προηγούμενη πενταετία έδωσε επανειλημμένως εξετάσεις σε κομβικά θέματα για τους συμμάχους (όπλα στην Ουκρανία, γέφυρα διαλόγου με την Τουρκία, εμβόλια σε αμερικανικές πολυεθνικές, πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σε ΔΝΤ, εξοπλισμοί και παραγγελίες φρεγατών και μαχητικών σε Αμερικανούς και Γάλλους, νομιμοποίηση μεταναστών, ατζέντα Μπλίνκεν για ΛΟΑΤΚ ).

Εάν τυχόν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θεωρεί τον Πρωθυπουργό ¨ αυτονόητο διάδοχο της κυρίας φον ντερ Λάυεν στην Κομμισσιόν, ο κύριος Πρωθυπουργός παίζει διπλό παιχνίδι, τότε αυτό, εάν δεν γίνει αντιληπτό εγκαίρως, δεν θα έχει κόστος για τον ίδιο, αλλά σίγουρα θα έχει κόστος για το κόμμα του και βεβαίως για τα εθνικά συμφέροντα. Πολύ δε περισσότερο αν πρόκειται για συμφωνημένο μετά την περυσινή συνάντηση των Χανίων με την πρόεδρο της Κομμισσιόν διπλό παιχνίδι . («θα σε στηρίξω, αλλά, αν αποτύχεις, θα στηρίξεις εσύ εμένα»). Καθώς ο γερμανικός παράγων θα εκτονώσει την δυσφορία του στον Βορειοηπειρώτη ευρωβουλευτή και σε άλλα ζητήματα δευτερευούσης σημασίας, όπως αυτά που αφορούν στην εκλογή αντιπροέδρων του ΕΛΚ.

Αν όμως αυτά αποτύχουν και συνδυαστούν με τυχόν μη εκλογή Έλληνα αντιπροέδρου στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, θέση που παραδοσιακά καταλαμβάνουν Έλληνες ευρωβουλευτές τα πολλά τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την μη εκλογή Μειμαράκη σε θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ, αυτό αθροιστικά θα είναι ένα πολύ ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της χώρας. Ο κύριος Βέμπερ δεν ξεχνά, όπως έδειξε και με την αποχή του στην ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, ενώ βουλευτές της επιρροής του από το ΕΛΚ επίσης ψήφισαν το καταδικαστικό ψήφισμα για την ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Από άρθρα της Dimokratias και του Μανώλη Κοττάκη

0 Σχόλια