Η απάντηση τους στο ερώτημα - αίτημα του Στέλιου Φωτόπουλου, για ενίσχυση παραγωγών - σύκων και φιστικιών στο Μαρκόπουλο Αττικής που αγωνιούν

Προ τριμήνου είχαμε ρωτήσει τους υπουργούς, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταφέροντας την αγωνία δεκάδων παραγωγών - σύκων και φιστικιών στο Μαρκόπουλο Αττικής με ποιο τρόπο θα στηριχθεί η παραγωγή τους.


Ρωτήσαμε συγκεκριμένα:

1) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ να καταγράψουν άμεσα τις ζημίες και να εγκρίνουν τις σχετικές αποζημιώσεις προς τους καλλιεργητές του Μαρκόπουλου της Αττικής, των οποίων η παραγωγή έχει καταστραφεί από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα καύσωνα και ανομβρίας, που έπληξαν την Αττική πρόσφατα; 

2) Προτίθεσθε να προωθήσετε μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αγροτοπαραγωγών της Ανατολικής Αττικής, που αποτελεί και τον βασικό τροφοδότη σε αγροτικά προϊόντα, όσον αφορά στο λεκανοπέδιο της Αττικής; 


ιδου τι μας απάντησαν... 


Αρ. πρωτ.: 646/199823 
ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 5719/8-7-2024 Ερώτηση 

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Στυλ. Φωτόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής: 

Η μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματικών συνθηκών δεν αποτελεί ασφαλιστικά καλυπτόμενο κίνδυνο, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. 

Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ στην Ανατολική Αττική, δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από αίτια ασφαλιστικά καλυπτόμενα σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. 

Ωστόσο, οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. παρακολούθησαν και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των απαραίτητων στοιχείων και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Εφόσον τελικά κριθεί απαραίτητο, η πολιτεία θα διερευνήσει την ύπαρξη διαθέσιμου μέσου εντός του πλαισίου της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και εφόσον αυτό εξευρεθεί θα ενισχυθεί η καλλιέργεια. 

Πέραν αυτών, υπενθυμίζεται ότι ο πρωτογενής τομέας ενισχύεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, και δη για τη μεταβατική περίοδο, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει πόρους 2 δις €, που κατευθύνονται σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αναπτυξιακές δράσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο (Νέοι Γεωργοί, Σχέδια Βελτίωσης, Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, Εγγειοβελτιωτικά έργα, Προστασία του περιβάλλοντος, Τόνωση του γεωργικού εισοδήματος κλπ) 

Θυμίζουμε δε ότι από πόρους ύψους 7 δις € του ΠΑΑ 2014-2020 υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα παρεμβάσεις που προκαλούν έμμεση μείωση του κόστους (συνεργατικά σχήματα, σχέδια βελτίωσης για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμε πηγές ενέργειας, προώθηση μεταποιημένων ελαιοκομικών προϊόντων, εκσυγχρονισμός εκμεταλλεύσεων κλπ). 

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το Εθνικό Στρατηγικό μας Σχέδιο (ΣΣ ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027, το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. τον Νοέμβριο 2022 και στο οποίο έχουν διευρυνθεί και εμπλουτιστεί περαιτέρω οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομεακών προγραμμάτων (ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, οίνος, μέλι) σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές – κλιματικές (οικολογικά προγράμματα) και κοινωνικές δράσεις, ώστε να παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες και προοπτικές. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ΠΑΑ και για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία, έχουν ενεργοποιηθεί: - 

2 -  το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης 
 το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (Ταμείο Μικροπιστώσεων) 
 ο μηχανισμός των «Πρόσθετων Πράξεων» για τη διευκόλυνση της σύναψης δανειακών συμβάσεων υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων του ΠΑΑ που αφορούν στα σχέδια βελτίωσης. 

Τέλος, συνεχίζουμε την πολιτική στήριξης των οπωροκηπευτικών (μεταξύ των οποίων τα σύκα και τα φιστίκια) μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος. 

Στη νέα ΚΑΠ (2023-2027, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2% δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους. 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ : 
1. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Γραφείο κ. Υπουργού 
2. Βουλευτή κ. Στυλ. Φωτόπουλο

0 Σχόλια