Ελλάς 2.0 και τα μυαλά στα κάγκελα... Μπλακ άουτ ξανά στο ψηφιακό σύστημα Sepura της ΕΛ.ΑΣ στο κέντρο της Αθήνας – Επιστροφή ξανά στους αναλογικούς ασυρμάτους

 


Μπλάκ άουτ στο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας της Αστυνομίας από το απόγευμα της Δευτέρας για όλοκληρο τον Α΄ τομέα της Αθήνας.


Όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ που αποκαλύπτει το newsit.gr, το διαβόητο σύστημα Tetra της εταιρίας SEPURA κατέρρευσε, δεν μπορεί να επισκευαστεί καθώς η σύμβαση έχει λήξη με αποτέλεσμα όλες οι επικοινωνίες να διακοπούν και αναγκαστικά η Αστυνομία να επιστρέψει στο απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα με ασυρμάτους μοτορόλα της δεκαετίας του ’90.

Το σημαντικό είναι ότι ο Α΄τομέας περιλαμβάνει ουσιαστικά το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας που βρίσκονται μεγάλες πρεσβείες (όπως των ΗΠΑ, Ισραηλ κλπ), μεγάλα γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και κυβερνητικά κτίρια.

Σύμφωνα με το σήμα της Αστυνομίας:


Όπως καταγγέλλουν αστυνομικοί, δεν είναι η πρώτη φορά που το σύστημα τίθεται εκτός λειτουργίας. Το τελευταίο διάστημα αποτελεί σχεδόν έκπληξη,  όταν το σύστημα «τρέχει» χωρίς καμία απολύτως δυσλειτουργία.

Πώς άραγε θα λειτουργήσει το σύστημα σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών αν δεν λειτουργεί ούτε υπό ιδανικές συνθήκες;


Η κατάσταση των τεχνικών προβλημάτων και τη μη εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος αργοσέρνεται εδώ και πολλά χρόνια δίχως όμως να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο και πιο ουσιαστικό. 

Οι καταγγελίες αστυνομικών για τους «καινούργιους» ασυρμάτους της αστυνομίας είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο καθώς η έλλειψη σήματος και τα προβλήματα με την μπαταρία των συσκευών τούς αναγκάζει να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Είναι πάντως απορίας άξιο το ότι η ελληνική αστυνομία αναγκάζεται να χρησιμοποιεί απαρχαιωμένο εξοπλισμό, αυτό δηλαδή των αναλογικών ασυρμάτων, τη στιγμή που μπορούν να υποκλέψουν τις επικοινωνίες της οι πάντες, ακόμη και ιδιοκτήτες γραφείων τελετών για να μαθαίνουν από πρώτο χέρι ακόμη και τα θανατηφόρα τροχαία.

Σημειώνεται πως το σύστημα είχε πέσει ξανά όταν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του astinomiko.gr, τεχνικοί της αντιπροσωπείας του συστήματος Sepura, που ήρθε να αντικαταστήσει το TETRA των Ολυμπιακών Αγώνων, επιχειρούσαν μια ακόμη αναβάθμιση των δύο «σέρβερ» που ελέγχουν την επικοινωνία του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ με τους τερματικούς ασυρμάτους που έχουν μαζί τους οι αστυνομικοί στο δρόμο.

Το χρονικό


Το καλοκαίρι του 2014, έληγε η δεκαετής συμφωνία για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος επικοινωνιών Tetra, που χρησιμοποιούσαν όλες οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αττική, την οποία είχε συνάψει το δημόσιο με την εταιρεία SAIC, με κύριο εκτελεστή τη Siemens.

Προφανώς έπρεπε να βρεθεί λύση για την ανανέωσή της ή τη σύναψη νέας. 

Το Tetra ήταν πλέον παρωχημένο και το διάδοχο σύστημα ήταν το Sepura, κατασκευής της ίδιας εταιρείας. 

Το παρασκήνιο είναι πάρα πολύ έντονο.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2014 και ενώ στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται ο Βασίλης Κικίλιας, δημοσιεύεται το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 3379 με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη δωρεά του συστήματος μέσω μιας νεοϊδρυθείσας αμερικανικής εταιρείας.

Αποφασίστηκε η αποδοχή: «α) της δωρεάς ενός (1) τηλεπικοινωνιακού συστήματος “TETRA Sepura” κατασκευής της εταιρείας Sepura plc από την εταιρεία Lamas Pinto Consultants Corporation για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αττικής καθώς και β) της δωρεάν παροχής από την κατασκευάστρια εταιρεία Sepura plc του Εθνικού Κώδικα (κλειδιών κρυπτογράφησης), των αδειών χρήσης για τη συντήρηση και την υποστήριξη του ανωτέρω δωρούμενου συστήματος για ένα (1) χρόνο, εκτιμώμενης αξίας 25.000.000 ευρώ και 2.200.000 ευρώ αντίστοιχα κατ’ εκτίμηση της Ελληνικής Αστυνομίας».

Εταιρεία- φάντασμα


Η αποδοχή της δωρεάς σήμαινε αυτόματα και μη διεξαγωγή διαγωνισμού. 

Αυτό τον στόχο είχαν, όπως ανέφεραν σε σχετικό ρεπορτάζ τους τα «Νέα», πρόσωπα της βρετανικής εταιρείας ασφαλείας, καθώς «με τη συνεργασία παραγόντων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στόχευαν να παρακάμψουν τις διαδικασίες διαγωνισμού για την προμήθεια του Tetra. 

Θα είχαν μεγαλύτερα οφέλη, με βάση το ετήσιο ποσοστό 10% επί του κόστους εγκατάστασης και διανομής, από την ετήσια συντήρηση –για δέκα χρόνια– του συστήματος επικοινωνιών την οποία θα έπαιρναν δικαιωματικά και επειδή θα είχαν τα “κλειδιά” του συστήματος».

Τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ στο ελληνικό δημόσιο. 

Τα ίδια πρόσωπα λίγο προτού λήξει η συμφωνία του παλιού Tetra είχαν ρωτήσει αν θα εφαρμόζονταν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων με επίκληση την ασφάλεια πληροφοριών. Εκεί έρχεται ως μάννα εξ ουρανού η αμερικανική εταιρεία με έδρα στη Φλόριντα των ΗΠΑ και γραφεία-φαντάσματα στη Νέα Υόρκη και πρακτικά παρακάμπτει τους κανόνες καθώς δεν διεξάχθηκε ποτέ διαγωνισμός.

Το κοινό πρόσωπο


Η υπόθεση του συστήματος ψηφιακής επικοινωνίας της ΕΛΑΣ γίνεται ακόμα πιο “ενδιαφέρουσα” καθώς, όπως είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο η εφημερίδα Documento, φέρεται να εμπλέκεται το ίδιο πρόσωπο που εμφανιζόταν να… λύνει και να δένει στον περιβόητο διαγωνισμό για τις νέου τύπου ταυτότητες.

Υπενθυμίζεται ότι Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε αρκετές παρατάσεις στο διαγωνισμό για τις ταυτότητες.

Τελικώς, ο διαγωνισμός ως προς το κομμάτι της υποβολής των φακέλων συμμετοχής ολοκληρώθηκε, στις 2 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που είχε δοθεί ως καταληκτική στην τελευταία παράταση που έδωσε στον διαγωνισμό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ethnos.gr, οι κοινοπραξίες που υπέβαλαν φακέλους συμμετοχής είναι οι παρακάτω: Ένωση εταιρειών «Thales Dis France-Uni Systems», ένωση εταιρειών «Veridos Ματσούκης-ΟΤΕ-BYTE-INCM», ένωση εταιρειών «Zetes Industries-Zetes-Space Hellas-Any», ένωση εταιρειών «Idemia-Neurosoft» και η ένωση εταιρειών «Austria Card Plastikkarten Und Ausweissysteme Gesellschaft M.B.H., In Continu Et Services Societe Par Actions Simplifiee (SAS) και Inform Λύκος (ΕΛΛΑΣ) Μονοπρόσωπο Α.Ε.».

Το γεγονός ότι τα πληρώματα και οι εκφωνητές αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία είναι αδιαμφισβήτητο. 

Τόσο με το αναλογικό σύστημα το οποίο είναι απαρχαιωμένο και για πολλά χρόνια ελλιπώς συντηρημένο αλλά και ανασφαλές λόγο ξεπερασμένης τεχνολογίας, κάτι που επιτρέπει σε εγκληματικές ομάδες αλλά και ραδιοερασιτέχνες να ακούν ανά πάσα ώρα και στιγμή τις επικοινωνίες της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και με το νέο ψηφιακό σύστημα. ειδικά για το ψηφιακό σύστημα το οποίο περίμεναν όλοι ότι θα έλυνε το μεγάλο και ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα της επικοινωνίας, εντούτοις το σύστημα ουσιαστικά υπολειτουργεί μιας και σε αυτό συνδέονται ασύρματοι οι οποίοι είχα αγοραστεί το 2003 και χρησιμοποιήθηκαν επί μια δεκαετία στο σύστημα TETRA C4I. 

Στην μεγαλύτερη πλειοψηφία οι ασύρματοι είναι σε πολύ κακή λειτουργική κατάσταση με κεραίες κολλημένες με ταινία, κουμπιά που έχουν κυριολεκτικά λιώσει από την χρήση και σπασμένες οθόνες. 

Επιπλέον η προσπάθεια απαξίωσης του ψηφιακού συστήματος από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, όπως καταγγέλουν αστυνομικές πηγές, « με διαταγές που το καθιστούσαν ως συμπληρωματικό» , δημιουργούν μια χαοτική κατάσταση στο κέντρο επιχειρήσεων και στα πληρώματα τα οποία άλλα διαβιβάζουν στο αναλογικό σύστημα, ενώ διαβιβάζουν στο ψηφιακό και οι εκφωνητές αναγκάζονται ουσιαστικά να χρησιμοποιούν και τα δυο συστήματα το οποίο δημιουργεί μια χαοτική κατάσταση ή οποία επιδεινώνεται σε περίπτωση κρίσεων». 

Έχοντας λάβει όλα τα παραπάνω δεδομένα, είναι απορίας άξιων το γεγονός ότι ακόμα μέχρι σήμερα ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα ότι γίνονται προσπάθειες για προμήθειες νέων σύγχρονων ασυρμάτων, δεν έχει γίνει η παραμικρή προμήθεια νέων ασυρμάτων οι οποίοι θα έλυναν το πρόβλημα των επικοινωνιών αλλά και επιπλέον θα πρόσφεραν σημαντικές ψηφιακές ευκολίες όπως ο εντοπισμός των δυνάμεων και η αποτύπωση του σε πραγματικό χρόνο στον χάρτη.

Αναμένοντας τους νέους ασυρμάτους


Όπως έχει επισημανει σε ρεπορταζ το ” L&O” η Ελληνική Αστυνομία επρόκειτο να προμηθευτεί τον Νοέμβριο 3.000 νέους ασύρματους, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ έως τον Δεκεμβρίου αναμένεται να παραδοθούν ακόμη 5.000. Αξίζει να σημειωθεί πως μέρος των συσσωρευμένων οφειλών από προηγούμενα χρόνια προς την εταιρία, καλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στόχος του υπουργείου είναι η επίτευξη απόλυτης συμβατότητας στο σύστημα επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ προκείμενου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της χρήσης ψηφιακών και επίγειων ασύρματων ανάλογα με την περιοχή, κάτι που είχε στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές σε πολλές περιπτώσεις όπως στη φωτιά στο ΜΑΤΙ, όπου οι αστυνομικοί καλούσαν από τα κινητά τους για να ζητήσουν βοήθεια καθώς οι ασύρματοι τους είχαν “νεκρώσει”.

0 Σχόλια