Αισχρή δημόσια πρόταση από τον Παπανδρέου, που έκανε λόγο για συνδιαχείριση, κινούμενος ουσιαστικά στη γραμμή Μαξίμου
Σοκ και δέος από την απροσχημάτιστη δημόσια πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για συνδιαχείριση και διαμοιρασμό του Αιγαίου με τους Τούρκους!
Χωρίς αιδώ, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε νερό στον μύλο των παράλογων διεκδικήσεων της Αγκυρας, εμφανιζόμενος μάλιστα ανοιχτά σε γραμμή… Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο και βρίσκεται ένα βήμα πριν από το μεγάλο παζάρι, εν όψει του τετ α τετ του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου. Αβάνταρε με αυτόν τον τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.
Για ποιον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έστρωσε το χαλί στον Γιώργο Γεραπετρίτη; Δηλώνει πρόθυμος να παράσχει στήριξη σε ό,τι προκλητικό συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών; Μήπως υπάρχει υπόγεια συμφωνία ώστε να αναλάβει κάποιο ρόλο στο άμεσο μέλλον;
Τα ερωτήματα πλείστα, αναπάντητα και ολοένα αυξανόμενα (αν και μάλλον ρητορικά, αφού οι προθέσεις είναι εμφανείς) μετά την επίμαχη συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Oksijen», κατά την οποία πρότεινε συνδιαχείριση και διαμοιρασμό, όπως ακριβώς προκρίνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε για τα Ελληνοτουρκικά, με επίκεντρο το Αιγαίο, πως «τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο, το οποίο δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Ομως, στο μέλλον του κόσμου δεν υπάρχει ούτε το πετρέλαιο, αλλά ούτε το αέριο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου και να δημιουργήσουμε μια νέα εταιρική σχέση. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ολοκαίνουργια συνεργασία, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου Πελάγους μαζί».
Η στόχευση των παραπάνω απαράδεκτων και ενδοτικών δηλώσεων, ιδίως μια ανάσα πριν από το ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν, είναι ξεκάθαρη: Σημειωτέον πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτως ή άλλως στρώνει το χαλί για την υπογραφή μιας συμφωνίας υποχώρησης από τα εθνικά μας συμφέροντα, εμφανιζόμενη έτοιμη για την οριστική εγκατάλειψη των 12 ναυτικών μιλίων, αλλά ακόμα και της ύστατης κόκκινης γραμμής για τον γενικό κανόνα των 6 ναυτικών μιλίων.
Αραγε ποιος ο λόγος ένας πρώην πρωθυπουργός και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης να εμφανίζεται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, που είναι καθ’ όλα έτοιμη να υποχωρήσει με δουλικότητα έναντι πάσης αμφισβήτησης της Αγκυρας;
Και μάλιστα τη στιγμή που ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισείει τον πολεμικό κίνδυνο προκειμένου να φοβίσει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες και να τις αναγκάσει να δεχτούν όσα απαράδεκτα πρόκειται να συμφωνηθούν, ενώ μάλιστα προβάλλει τη δήθεν ευνοϊκή συγκυρία για τις επικείμενες συζητήσεις.
Την ίδια ώρα, στην επίμαχη συνέντευξη στην «Oksijen» ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως «η Μέση Ανατολή είναι και δικό μας σπίτι» και συμπλήρωσε πως «η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να λύσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην περιοχή από κοινού».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συνεργασία του με τον Ισμαήλ Τζεμ: «Ο Ισμαήλ Τζεμ και εγώ πήγαμε στην περιοχή όταν οι συγκρούσεις ήταν στο πιο έντονό τους, επισκεφτήκαμε τον Αραφάτ και τον Σαρόν, και δώσαμε ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης.
Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να φωνάζουμε από τις δύο όχθες του Αιγαίου και να γίνουμε οι ήρωες κάποιας μερίδας πολιτών των χωρών μας. Επιλέξαμε διαφορετική πορεία. Κάναμε πολικό αστέρα τα ζητήματα που μπορούμε να συνεργαστούμε και κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί», όπως δήλωσε.
Τι λέει ο Ανδρουλάκης για την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού;
Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι εάν τα κεντρικά της Χαριλάου Τρικούπη συμφωνούν με την απαράδεκτη τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού.
Ως γνωστόν, οι σχέσεις του Νικου Ανδρουλάκη με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν είναι και οι καλύτερες, μετά και απο το θετικό νεύμα προεκλογικά στον Χάρη Δουκα, πλην όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή ώστε να κρατηθεί σιγή ιχθύος απο το ΠΑΣΟΚ.
0 Σχόλια