«Η Κριμαία χάθηκε»: Το πρώτο μήνυμα Τραμπ στην Ουκρανία – Σε σύγχυση η ΕΕ "Θα στηρίξουμε το Κίεβο..." - Πήγαν χαμένοι χιλιάδες άνθρωποι αλλά και κόποι και πόροι 3 ετών


Ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ διαμηνύει στον Ζελένσκι ότι «πρέπει να είναι ρεαλιστής»


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με την Ευρωπαική Ένωση.

Ανώτερος σύμβουλος του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε στο BBC ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, και όχι στο να επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.

Ο Μπράιαν Λάνζα, σύμβουλος στρατηγικής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη δική του εκδοχή ενός «ρεαλιστικού οράματος για την ειρήνη».

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα στρατηγικής δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνηση όσον αφορά την Ουκρανία θα είναι η εγκαθίδρυση ειρήνης και όχι η επιστροφή χαμένων εδαφών, περιλαμβανομένης της Κριμαίας.

«Και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, θα δείξει σ’ εμάς ότι δεν είναι σοβαρός. Η Κριμαία χάθηκε», δήλωσε. «Και αν αυτή είναι η προτεραιότητά σου να πάρεις πίσω την Κριμαία και να βάλεις αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν για να πάρεις πίσω την Κριμαία, τότε είσαι μόνος σου».

Ο Λάνζα δήλωσε ότι η προτεραιότητα είναι «η ειρήνη και να σταματήσει ο σκοτωμός. Αυτό που θα πούμε στην Ουκρανία είναι, ξέρετε τι βλέπετε; Τι βλέπετε ως ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη; Δεν είναι ένα όραμα για νίκη, αλλά ένα όραμα για ειρήνη. Και ας αρχίσουμε να κάνουμε την έντιμη συζήτηση», δήλωσε.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 έπειτα από μια εξέγερση που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας. Περισσότερο από δυόμισι χρόνια αφότου εξαπέλυσαν την εισβολή τους, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν λίγο λιγότερο από 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Για «αμέριστη στήριξη» στην Ουκρανία κάνει λόγο η Ευρωπαική Ένωση


Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε την Ουκρανία για την «αμέριστη υποστήριξη» των Βρυξελλών, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Κίεβο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Ο ξεκάθαρος στόχος αυτής της επίσκεψης είναι να εκφράσουμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία – η υποστήριξη αυτή παραμένει αμέριστη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπορέλ, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο μήνα.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ανησυχίες στην Ουκρανία και στην Ευρώπη, οι οποίες φοβούνται ότι θα σταματήσει τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική και χρηματοοικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο στη μάχη του εναντίον της ρωσικής εισβολής.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ αμφισβήτησε τη διατήρηση αυτής της βοήθειας και δήλωσε ότι μπορεί να συνάψει γρήγορα μια συμφωνία για να βάλει τέλος στον πόλεμο.

«Κανένας δεν ξέρει ακριβώς τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ακόμα δύο μήνες στην εξουσία για να πάρει αποφάσεις.

«Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα: περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης, περισσότερα χρήματα, πιο γρήγορες παραδόσεις και την άδεια να πληγεί ο (Ρώσος) εχθρός σε στρατιωτικούς στόχους στο έδαφός του», πρόσθεσε.

Εδώ και μήνες, το Κίεβο ζητάει από τους συμμάχους του να του επιτρέψουν να πλήξει τη Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύουν οι Δυτικοί. Όμως αυτοί οι τελευταίοι αρνούνται εξαιτίας φόβων για μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

Όμως, σύμφωνα με τον Μπορέλ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει διαπραγμάτευση και δεν θα διαπραγματευθεί παρά μόνο αν αναγκασθεί να το κάνει».

Σήμερα, υποδεχόμενος τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Αντρίι Σίμπιγκα επανέλαβε ότι το Κίεβο δεν πρέπει να εξαναγκασθεί να κάνει παραχωρήσεις.

«Όλοι οφείλουν να καταλάβουν ότι τον να κατευνασθεί ο επιτιθέμενος δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε. «Χρειάζεται μια αληθινή ειρήνη, όχι ένας κατευνασμός που θα φέρει περισσότερο πόλεμο».

Σχετικά με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, ο Αντρίι Σίμπιγκα υποστήριξε ότι τέτοιες αλλαγές «αντιπροσωπεύουν πάντα μια ελπίδα και μια ευκαιρία, μια ευκαιρία να πλησιάσουμε στην ειρήνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν εγκαθιδρυθεί επαφές με την ομάδα του ρεπουμπλικανού έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία, την Τετάρτη, ανάμεσα στον ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντα σύμφωνα με τον Σίμπιγκα, γίνεται δουλειά για να οργανωθεί μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ζελένσκι.

0 Σχόλια