Μενίδι - Τατόϊ - Γλυφάδα - Πειραιάς - Αθήνα κ.α. περιοχές μέσα από ιστορικές πλέον φωτογραφίες της Αττικής Γης- Εικόνες που δεν έχουμε ζήσει και δεν έχουμε φανταστεί...


Άποψη της Αθήνας το 1803 - Διακρίνεται πέρα από τον ελαιώνα, στο βάθος η Ακρόπολη 


Έτος 1901 Μενίδι. Μία ακόμα Φωτογραφία από το λεύκωμα της ΙΛΕΑ. Σήμερα είναι η γέφυρα του τρένου στην οδό Φιλαδελφείας. Δημοσίευση στη σελίδα Εν Αχαρνές.

Η Δεκέλεια (Τατόι), σε επιχρωματισμένη καρτ ποσταλ του 1899 από τον Ελευθερουδάκη με τη λεζάντα γενική άποψης Δεκελείας. Δημοσίευση στη σελίδα Εν Αχαρναί. Πάρνηθα 1899. Το βουνό, όπως βλέπετε ήταν καταπράσινο.


Η περιοχή των βασιλικών ανακτόρων της Δεκέλειας (Τατόι), σε φωτογραφία του 1895 των Αφων Ρωμαΐδη από τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Δημοσίευση στη σελίδα Παλιές εικόνες και φωτογραφίες της Ελλάδας.…


Η παλια εκκλησία του χωριού... Μεταμόρφωση του Σωτήρος.. 1932


Κουκουβάουνες, ο σημερινός δήμος Μεταμόρφωσης Αττικής. Έτος 1934...το χωριό μου αμφιθεατρικά. Στο βάθος η Πάρνηθα. Δημοσίευση από Aris Mpaltas.


Στην ωραία φωτογραφία, από το βιβλίο του Θωμά Δρίκου, ''ΓΛΥΦΑΔΑ'' βλέπουμε θεριστές με δρεπάνια, αλλά και ...νταμιτζάνα, στην Άνω Γλυφάδα. Εκεί που για πολλά χρόνια όργωναν, έσπερναν και θέριζαν δημητριακά. Από το 1960, άρχισαν να φυτρώνουν άσχημες πολυκατοικίες, με όλα τα επακόλουθα. Δημοσίευση από Αλέξανδρος Γέροντας. Επιχρωματισμένη φωτογραφία.


Και εδώ ο Έλγιν έκανε το.....θαύμα του.
Η μονή ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια του ναού του Δαφναίου Απόλλωνα ο οποίος είχε καταστραφεί από τους Γότθους το 395. Κάποιοι κίονες ιωνικού ρυθμού του αρχαίου ναού χρησιμοποιήθηκαν και πάλι. Σήμερα έχει διασωθεί μόνο ένας, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο από τον Λόρδο Έλγιν. Η Μονή Δαφνίου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επιχρωματισμένη φωτογραφία. Δημοσίευση από Αλέξανδρος Γέροντας.


1928 Κατασκευή φράγματος του Μαραθώνα.


Το πολυτελές ξενοδοχείο "ΑΚΤΑΙΟΝ" στο νέο Φάληρο και οι "αντρικές μπανιέρες" στις αρχές του 20ου αιώνα. Μετά την στέγαση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής το μέγα αυτό ξενοδοχείο αφέθηκε στην τύχη του και κατεδαφίστηκε, όπως και πολλά ακόμα κτήρια στην πρωτεύουσα. Δημοσίευση από Titika Bournaki.




Η τρίτοξος γέφυρα του ποταμού Ιλυσσού μπροστά από το "Καλλιμάρμαρο" Παναθηναϊκό στάδιο με την αίθουσα Θών πολλά υποσχόμενη παραπλέυρως....Σε χρώμα ... Δημοσίευση στη σελίδα η Καλλιθέα μέσα από φωτογραφίες.


Το Καλλιμάρμαρο αχνοφαίνεται μπροστά στον ασκεπή ακόμα Ιλισό ποταμό .... είναι το έτος 1918.... Δημοσίευση στη σελίδα η Καλλιθέα μέσα από φωτογραφίες

1940... Η πηγή Καλλιρρόη στο Ιλισσό ποταμό. Δημοσίευση στη σελίδα η Καλλιθέα μέσα από φωτογραφίες.


Γύρω στα 1870...
Η Αδριάνεια Δεξαμενή, που έδωσε και το όνομά της στην ομώνυμη πλατεία του Κολωνακίου, είχε κατασκευαστεί το 2ο μ.Χ. αιώνα μαζί με το υπόλοιπο Αδριάνειο Υδραγωγείο, για να αποθηκεύει τα νερά που μεταφέρονταν από την Πάρνηθα στην Αθήνα για την ύδρευση της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες, ωστόσο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ερειπώθηκε και ξεχάστηκε. Ανακαλύφθηκε το 1871, ανακατασκευάστηκε αμέσως, αργότερα επεκτάθηκε και συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι τη δεκαετία του 1960… Δημοσίευση στη σελίδα Bozionelos.


Η Αθήνα και η Ακρόπολη σε μια φωτογραφία του 1906. Φωτογράφος Underwood & Underwood.


Αθήνα, άποψη του ναού Ολυμπίου Διός και της Ακρόπολης, περίπου 1880’s, φωτογραφία των Adolphe Braun & Co. Δημοσίευση στη σελίδα Liza's Photographic Archive of Greece - Φωτογραφικά άλμπουμ της Ελλάδας.


Αθήνα, μερική άποψη το αργότερο 1897. Φωτογράφος Mr. John Baker-Penoyrex. Συλλογή British school at Athens. Δημοσίευση στη σελίδα Liza's photographic archives of Greece.…



1917- Η θέα από τον λόφο Μουσών στο μνημείο του Φιλόπαππου .. δεξιά η Καλλιθέα μπροστά μας ο λόφος Σικελίας κι αριστερά το κομμάτι γης με πυκνή βλάστηση το κτήμα Βαλλιάνου στο Δουργούτι πιο κάτω το δασύλλιο του Αγ Σώστη μπροστά τους η Συγγρού. Μπροστά μας τα σπίτια του Κουκακίου και βλέπουμε την γέφυρα του Ιλισού ποταμού που περνάει πάνω της η Θησέως προσερχόμενη από την οδό Ν. Δημητρακοπούλου προερχόμενη και αυτή από την περιοχή Γαργαρέτα και Κουκάκι. Δημοσίευση στη σελίδα η Καλλιθέα μέσα από φωτογραφίες.



Αθήνα, λεωφόρος Συγγρού 12 Ιουνίου, 1937, φωτογράφος Willy Pragher. Αρχεία Φράιμπουργκ (Freiburg). Δημοσίευση στη σελίδα Liza's Photographic Archive of Greece - Φωτογραφικά άλμπουμ της Ελλάδας.


Αθήνα, άποψη της Ακρόπολης από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δεκαετία 1930, άγνωστος φωτογράφος. Δημοσίευση στη σελίδα Liza's Photographic Archive of Greece - Φωτογραφικά άλμπουμ της Ελλάδας.



Raimund Stillfried von Rathenitz, 1890, Πειραιάς, άποψη του λιμανιού. Δημοσίευση από Θεοδωρος Μεταλληνός.


Πειραιάς, Μικρολίμανο – Τουρκολίμανο, 1931, φωτογράφος Moritz Blumenthal. Δημοσίευση στη σελίδα Liza's Photographic Archive of Greece - Φωτογραφικά άλμπουμ της Ελλάδας.


Το 1858. Το μέρος όπου θα διαμορφωθεί η πλατεία Ομονοίας.

Απέναντι βλέπουμε την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, αριστερά την οδό Πειραιώς, στο βάθος ο ελαιώνας.

Η φωτογραφία προέρχεται από το βιβλίο των Χάρη Γιακουμή και Τάσου Α. Ανδρέου «Μεταμορφώσεις των Αθηνών», του εκδοτικού οίκου Kallimages. Δημοσίευση στη σελίδα η Καλλιθέα μέσα από φωτογραφίες.


Η πλατεία Ομονοίας το 1923.



1938. .Ο Φώτης Κόντογλου (1895-1965) διακοσμεί τους τοίχους του Δημαρχείου Αθηνών. Δημοσίευση στη σελίδα Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας


Αθήνα, μερική άποψη, 1931, φωτογράφος Moritz Blumenthal. Από Μιχάλης Πετρακης: Απέναντι τα Τουρκοβούνια , άποψη από Λυκαβηττό. Κάτω η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, δεξιά οι φυλακές Αβέρωφ και δίπλα τους τα κτήρια του δημοτικού νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ. Δημοσίευση στη σελίδα Liza's Photographic Archive of Greece - Φωτογραφικά άλμπουμ της Ελλάδας.


Jacques Moreau, 25 Ιουνίου 1917, γαλλικά στρατεύματα στην υπό Κατοχή Αθήνα στη σκιά της Ακρόπολης. Δημοσίευση από Θεοδωρος Μεταλληνός…


Γάλλοι προτάσσουν τα όπλα και αναπτύσσονται μπροστά στο Δημαρχείο Πειραιά κατά την περίοδο 1916 - 17. Αριστερά διακρίνεται η δημοτική αγορά και στο βάθος το ξενοδοχείο Κοντινένταλ. Δημοσίευση από Stefanos Milesis


1917 Αθήνα. Μπουγάδα γάλλων στρατιωτών στους πρόποδες του Ερεχθείου. Φωτογράφος Fils, Paul. Δημοσίευση στη σελίδα Άσπρο - Μαύρο.…

0 Σχόλια