Η Αμερική στο μεταξύ στηρίζει την ανάληψη της Προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία…
Η Αθήνα τι θα πράξει άραγε αν θέσει βέτο η Τουρκία;
Πανηγυρίζει ο ανθέλληνας Τούρκος πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου για την Γ.Γ. του ΟΑΣΕ: Εκλογή με κοινή επιστολή των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ελλάδας
Την ακόλουθη δήλωση στο κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber έκανε ο βετεράνος Τούρκος διπλωμάτης, πρώην πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου, μετά την εκλογή του στη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατόπιν κοινής πρότασης για την υποψηφιότητά του από την Ελλάδα και την Τουρκία:
«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που προτάθηκα για αυτή τη θέση με κοινή επιστολή των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είναι επίσης τιμή μου που εξελέγην σε αυτή τη θέση με την απόφαση και τη συναίνεση 57 χωρών. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρό μας για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του. Ομοίως, ο υπουργός μας με στήριξε εκ του σύνεγγυς σε κάθε στιγμή αυτής της διαδικασίας.
Η αμερικανική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πρόσφερε την αμέριστη υποστήριξη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία για να διεκδικήσει την Προεδρία του ΟΑΣΕ, το 2027.
Η διεκδίκηση της θέσης κατατέθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο στην Μάλτα, παρά τις αντιρρήσεις που ακούστηκαν, δυστυχώς, και από συγκεκριμένη «αδελφική» χώρα, η οποία φοβάται την τουρκική αντίδραση, επειδή δήθεν η κατοχική Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Όμως, αναγνωρίζεται απ’ όλα τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου και αυτό αρκεί. Είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), και πρόσφατα ο Αμερικανός Πλανητάρχης Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο τον Πρόεδρό της, Νίκο Χριστοδουλίδη:
Μιλώντας στον ΟΑΣΕ, ο κ. Μπλίνκεν ενώπιον όλων των αντιπροσωπειών, και της τουρκικής, τόνισε τα εξής:
«Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η διατήρηση του έργου του ΟΑΣΕ απαιτεί τον εξοπλισμό του οργανισμού με ισχυρούς ηγέτες που θα υπερασπιστούν και θα προωθήσουν σθεναρά τις αρχές του Ελσίνκι.
Επομένως, είμαι χαρούμενος που σημειώσαμε πρόοδο για τις κενές ηγετικές θέσεις. Είναι σημαντικό να κάνουμε το ίδιο και για τις μελλοντικές έδρες, καθώς και για έναν ενιαίο προϋπολογισμό, και η Ρωσία να πληρώσει το δίκαιο μερίδιό της από αυτόν τον προϋπολογισμό.
0 Σχόλια