“Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών”… Και μετά, χαμός.
“Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών”… Και μετά, χαμός.
Πέρασαν αδικαίωτα χρόνια από την εθνική τραγωδία των Ιμίων...
Από τη θυσία τριών Ελλήνων αξιωματικών υπέρ της πατρίδας, από την υποστολή της σημαίας σε ελληνικό έδαφος!
Από την αναίρεση της αδιαμφισβήτητης εθνικής κυριαρχίας!
Από το γκριζάρισμα του Αιγαίου!
Και όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ουδείς πολιτικός ευθύνεται για το αίμα που χύθηκε και για όλα όσα συνέβησαν αλλιώς, από όπως θα έπρεπε να συμβεί.
Το πρόσωπο που διακρίνεται καθαρά στον καθρέφτη της εθνικής ταπείνωσης, είναι του Κώστα Σημίτη!Και άλλοι, όπως ο Πάγκαλος, όπως σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο της εποχής, αλλά ο “σκηνοθέτης” του δράματος ήταν αυτός, που, σε συνδυασμό με την εποχή λεηλασίας του τόπου από τη διαπλοκή και τη διαφθορά, από το 1996 μέχρι το 2004, διαμόρφωσε τις συνθήκες και για την εθνική χρεοκοπία του 2010...
Την αγιότητα της μνήμης μας τη δίνει ο Θεός.
Εκείνος δεν ξεχνά τις πράξεις μας και μας κρίνει ανάλογα για όλα. Ακόμα και γιʼ αυτές που εμείς έχουμε απωθήσει ή δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε στον νου μας…
Αν ποτέ τους ξεχάσουμε, ή ξεχάσουμε όσα συνέβησαν θα πρέπει να ξεχάσουμε όλη την ελεύθερη ύπαρξή μας...
00:00 Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, φθάνει καθυστερημένα, επειδή παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή.
01:40 Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
04:30 Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονειώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες αλλά οι πιλότοι μας είναι έμπειροι.
04:50 Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος χάνεται από τα ραντάρ.
Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός...
Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν «η κακιά στιγμή», ότι το σκάφος κατέπεσε «λόγω κακοκαιρίας» και «απώλειας προσανατολισμού» του πιλότου.
Στείλανε δηλαδή οι έμπειροι και μάχιμοι αξιωματικοί, που ήταν στο επιτελείο και στις φρεγατες, μέσα στην νύχτα με βροχή και τους πάντες σε εμπόλεμη διάθεση, τρεις «άμαθους που μπερδεύτηκαν και δυστυχώς, σκοτώθηκαν».
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε, από το Τουρκικό Ναυτικό, ή από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και το γεγονός αποκρύφθηκε, με παρέμβαση των Αμερικανών, προκειμένου να λήξει η «κρίση» και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο...
Και η παρέμβαση των αμερικανών δεν σταμάτησε εκεί.
06:00 Οι αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους.
«No ships, no troops, no table-flags» διαμηνύουν σε κομψή διπλωματική γλώσσα και απαιτούν να ισχύσει το status quo ante.
Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.
Η Κρίση των Ιμίων δεν είχε μόνο συνέπειες ως προς το καθεστώς των νησιών.
Έδωσε αφορμή στην Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά και να θέσει ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των περίφημων «ελληνοτουρκικών διαφορών» που ακόμη σήμερα οι γελασμένοι των Αθηνών θεωρούν ότι «συζητιούνται σε ήρεμα νερά»...
Τους ήρωες αλλά και τους προδότες του Έθνους δεν τους ξεχνούμε…
Τους πρώτους όμως πάντα να τους τιμούμε…
0 Σχόλια