2008 - 2025 - Από το ατύχημα στον Μπράλλο στο δυστύχημα στα Τέμπη και στην σημερινή Βουλή - Εξαγγέλλονται πάντα τα ίδια και τα ίδια και από τους ίδιους ανθρώπους...


Το 2008, λίγους μήνες μετά ένα σιδηροδρομικό ατύχημα στον Μπράλο (όπου τραυματίστηκαν 16 επιβάτες) ο τότε υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζει το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ. 
Οσον αφορά το ατύχημα που συνέβη το καλοκαίρι του 2008, το φταίξιμο ρίχτηκε από τον ίδιο τον Χατζηδάκη στη «σωρεία των ανθρώπινων λαθών».


«Μέχρι το 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων –τηλεδιοίκηση, ηλεκτροδότηση, υποδομή, επιδομή κ.λπ.– στον βασικό άξονα». 

Ακόμη αποφασίζεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΕΔΙΣΥ (ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, τηλεπικοινωνίες) στην ΕΡΓΟΣΕ, «η οποία θα τις υλοποιεί μέσω εργολαβιών» όπως γραφόταν χαρακτηριστικά

Εδώ και 15 - 16 χρόνια στοιχειώνει τις σιδηροδρομικές μεταφορές ένα αδιανόητο ατύχημα με υπέρβαρο τρένο που είχε επιπλέον όχι ένα - ούτε δύο, αλλά 14 ολόκληρα βαγόνια.

Το χρονικό

Τα ξημερώματα της 14 Ιουλίου 2008, λίγο μετά τις 04.00, πριν τον σιδηροδρομικό σταθμό στον Μπράλο, η επιβατική αμαξοστοιχία 605 με 502 επιβάτες, εκτελούσε το δρομολόγιο από τα Δίκαια προς την Αθήνα και στον σταθμό Αρπίνης έκανε διασταύρωση με το εμπορικό τρένο 80502 που κινούνταν από Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη με 34 βαγόνια και πέντε μηχανές.

Μετά τη διασταύρωση, οι μηχανοδηγοί του 605 έλαβαν σήμα και συνέχισαν το δρομολόγιο. Πέντε χιλιόμετρα μετά τον σταθμό, σε δεξιά στροφή, πάνω στην γραμμή υπήρχαν 27 βαγόνια που είχαν λυθεί από τον εμπορικό συρμό με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πάνω τους.

Το γεγονός αποκόλλησης δεν έγινε αντιληπτό από τον οδηγό του συρμού από τον οποίο αποκολλήθηκαν τα βαγόνια. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν 16 άτομα ελαφρά (περισσότερο σοβαρά τραύματα φέρει ο ένας μηχανοδηγός), ωστόσο οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τραγικές, εάν η επιβατική αμαξοστοιχία είχε αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα εξηγούν οι ειδικοί.

Από τα λεχθέντα, η εμπορική αμαξοστοιχία περιελάμβανε 14 υπεράριθμα βαγόνια ενώ στα έγγραφα εμφανιζόταν έλξη 20 βαγονιών. Η σχετικά χαμηλή ταχύτητα της επιβατικής αμαξοστοιχίας αποσόβησε το αιματοκύλισμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πόρισμα σχετικά με το ατύχημα του ΟΣΕ στον Μπράλο επισημαίνεται ότι τα 14 υπεράριθμα βαγόνια θα έπρεπε να έχουν αποσυνδεθεί στο Θριάσιο και να μη συνεχίσουν τη διαδρομή τους έως την Κεντρική Ελλάδα.


Μπαράζ δημοσιευμάτων για τη μαφία των «μαύρων βαγονιών»


Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» θα κάνει λόγο για μαφία λαθραίων μεταφορών στον ΟΣΕ.

«Μαφία λαθραίων μεταφορών στον ΟΣΕ. Κύκλωμα ‘μαύρων’ βαγονιών που λυμαίνεται τον ΟΣΕ τα τελευταία χρόνια, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, διερευνούν η διοίκηση του Οργανισμού και το υπουργείο Μεταφορών», έγραφε η εφημερίδα.

Το ατύχημα του Ιουλίου του 2008 σόκαρε την Ελλάδα καθώς 14 από τα 27 βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας αποκόπηκαν και «αδέσποτα» πλέον συγκρούστηκαν με το επιβατικό τρένο.

«Δεν ήταν δηλωμένα: ήταν δηλαδή άγνωστα στον ΟΣΕ, ενώ συνολικά το υπέρβαρο της εμπορικής αμαξοστοιχίας πλησίαζε τους 350 τόνους!».

Η πραγματογνωμοσύνη του ατυχήματος θα ρίξει φως αλλά θα βάλει και νέα συγκλονιστικά δεδομένα.

«Ως έχουν τα πράγματα, δυστυχώς ένα ατύχημα σαν το παρόν είναι δεδομένο ότι μπορεί να ξαναγίνει ανά πάσα στιγμή. Το αμείλικτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί άμεσα είναι τι μέτρα έχει πάρει η Διοίκηση του ΟΣΕ για να μην ξαναγίνει. Τι θα γινόταν αν στα αποσυνδεδεμένα βαγόνια υπήρχαν επιβάτες;».

Μπαράζ καταγγελιών & επιστολών


Αίσθηση προκαλούν και οι καταγγελίες του υπουργού αλλά και των ίδιων των εργαζομένων που θα πουν πως στον ΟΣΕ υπάρχει πανίσχυρο κύκλωμα διαφθοράς και θα ζητήσουν μέτρα.

Παράλληλα, αποκαλύπτονται και επιστολές επιχειρηματιών που αποδεικνύουν πως τότε όλοι είχαν πάρει χαμπάρι πως κάτι σάπιο υπάρχει εκτός από τους αρμόδιους.

«Οι περίεργες συμπτώσεις στο πρόσφατο ατύχημα του Μπράλου, καθώς και οι επιστολές επιχειρηματιών που φτάνουν σωρηδόν στη διοίκηση του ΟΣΕ με έντονες διαμαρτυρίες για αδιαφάνεια και κυκλώματα στη λειτουργία των εμπορευματικών μεταφορών του Οργανισμού, ωθούν τη διοίκηση του ΟΣΕ να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση αυτήν.

»Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι το κύκλωμα των ‘μαύρων’ βαγονιών, φαίνεται ότι ανέπτυξε δράση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκτελώντας λαθραίες μεταφορές εμπορευμάτων με αδήλωτα βαγόνια, τα οποία ως υπεράριθμα δένονται σε εμπορικές αμαξοστοιχίες».

Τα στοιχεία του ατυχήματος με τα βαγόνια που ξεκόλλησαν και τράκαραν την επόμενη αμαξοστοιχία σοκάρουν:


– Από 20 βαγόνια έφτασε να έχει 34

– Με ανώτατο επιτρεπόμενο 1.250 τόνους, μετέφερε 1.590 τόνους

– Πουθενά δε φαινόταν ο τύπος του φορτίου

– Η αμαξοστοιχία είχε 2 μηχανές αλλά μετέφερε και άλλες 4

Οι εφημερίδες τότε θα γράψουν:

«Κύκλοι του ΟΣΕ και του υπουργείου Μεταφορών έκαναν χτες λόγο για ‘κατάσταση Ζωνιανών στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο του Οργανισμού’, επισημαίνοντας ότι στον ΟΣΕ έχει τις ρίζες του ένα «σύστημα διαφθοράς μικρού και μεσαίου μεγέθους», έγραφαν «ΤΑ ΝΕΑ».

Μέσα σε αυτό το κλίμα δυσωδίας, οι καταγγελίες ακόμα και για κυκλώματα στην εκποίηση παλιών βαγονιών οργιάζουν, ενώ επιστολή επιχειρηματία θα καταγγείλει:

«Το πάνω χέρι το έχει ένας κύριος εκτός ΟΣΕ, που όπως άκουσα τον αποκαλούν ‘προικισμένο μερακλή με τη μαύρη Ρorsche’».

Μέχρι σήμερα οι απαντήσεις για το αν έχει επιτέλους μπει τάξη είναι, θα πουν εργαζόμενοι, ένα ακόμα μεγάλο ζητούμενο.

Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης για τον ελληνικό σιδηρόδρομο είχε 4 βασικούς άξονες:

Ασφάλεια , Διαφάνεια , Εξυγίανση , Ανάπτυξη
Τι προέβλεπε για την Ασφάλεια και την Ανασυγκρότηση;
21 1.Ασφάλεια: απόλυτη προτεραιότητα
1.1.Ευαισθητοποίηση προσωπικού για τήρηση κανόνων ασφαλείας . Νέος Κανονισμός Ασφαλούς Εργασίας Κατάργηση «επιδόματος κανονικότητας» - Θέσπιση κινήτρων για τήρηση κανονισμών & αποφυγή ατυχημάτων (bonus malus system)
1.1. Μέτρα άμεση εφαρμογή (συνέχεια) : Υποχρεωτικός έλεγχος γραμμών 2 φορές / Πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για ισοπεδώσεις διαβάσεις
Προσωρινή αναθεώρηση χρόνων ορισμένων διαδρομών Γ' τρίμηνο 2008
1.2. Συνεργασία με γαλλικούς σιδηροδρόμους: MOU Επικαιροποίηση κανονισμών, έλεγχος υποδομής, εκτίμηση επικινδυνότητας .
Κατάρτιση Crash Program: παρεμβάσεις σε υποδομή, αλλαγές κανονιστικού πλαισίου, αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, κατάρτιση δυναμικού Δ' τρίμηνο 2008.
1.3. Γραφείο Σιδηροδρομικής Ασφάλειας:
Οργάνωση σε διεθνή πρότυπα
Συντονισμός, υποβοήθηση & επιτήρηση του Crash Program A' τρίμηνο 2009
2. Διαφάνεια: αταλάντευτη δέσμευση
2.1. Ελεγκτικοί μηχανισμοί
Τακτικοί & έκτακτοι έλεγχοι από ΥΠΕΕ για 2 χρόνια Στελέχωση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου
2.2. Υποστήριξη Εσωτερικού Ελέγχου
Πρόσληψη ελεγκτικής εταιρείας
Εκπόνηση πλήρους διοικητικών σειρών εγχειριδίων Υπηρεσία Audit & Στελέχωσή της
2.3. Βελτίωση διαδικασιών προμηθειών & αναθέσεων: Υποστήριξη από ΜΟΔ
Αναβάθμιση σχετικών τμημάτων – πρόσληψη νέων στελεχών
Νέοι κανονισμοί προμηθειών
2.4. Κώδικας δεοντολογίας
2.5. Συνεργασία με Διεθνή Διαφάνεια
3. Καταγραφή μακροπρόθεσμων επενδυτικών στόχων Καθορισμός ετήσιων χρηματοδοτήσεων Αποσαφήνιση αποστολής & υποχρέωσης κάθε φορέα σιδηροδρομικού φορέα
Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Ελληνικού Σιδηρόδρομου: τα Βασικά Σημεία
1. Ασφάλεια: Συνεργασία με Γαλλικούς Σιδηροδρόμους
2. Διαφάνεια: Έφοδοι ΥΠΕΕ για 2 χρόνια-Εσωτερική Υπηρεσία Ελέγχων
3. Νέοι κανόνες στη διαχείριση του χρέους
4. Εκλογίκευση δρομολογίων.
6. Αξιοποίηση περιουσίας
7. Νέο επενδυτικό πρόγραμμα - Ολοκλήρωση ΠΑΘΕΠ & Προαστιακού
8. ΣΔΙΤ - για Προαστιακό και νέες γραμμές
9. Εταιρικός μετασχηματισμός - Ανεξάρτητη χώρα ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Ενισχυμένη ΕΡΓΟΣΕ
10. Αρχές σύγχρονου με διαχείριση
Όμως ο Πρθ δεν γνώριζε για το χάος στον ΟΣΕ και δεν ρώταγε βεβαίως.
Το πόρισμα των πρώην υπαλλήλων της ΡΑΣ, νυν τάχα ανεξάρτητοι, δεν αποδίδει καμία πολιτική ευθύνη, ούτε καν για το μπάζωμα που το πλήρωσαν οι έλληνες φορολογούμενοι.
Και ο Χατζηδακης μας λέει ότι τα τελευταία δύο χρόνια θα δουλέψουν σοβαρά.
Και είναι λογικό ο Μητσοτάκης να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην «Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» και τα πορίσματα των εντολοδόχων του αφού αυτή τον προστάτευσε από την παραπομπή του για την δράση του το 2000-2003 όταν ως πρόεδρος ΔΣ της εταιρείας Iven προχώρησε σε παράνομη έγκριση επιδοτήσεων επιχειρήσεων με κοινοτικά κονδύλια, τα οποία επέστρεψε αναγκαστικά η ΕΤΕ και τον ξανά προστάτευσε από το σκάνδαλο της Siemens, το οποίο να σημειώσουμε ότι δεν αφορούσε μόνο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του ΟΤΕ, αλλά και ηλεκτρονικό εξοπλισμό του ΟΣΕ.
( μήπως γι αυτό καθυστερούσε τόσο ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός;)
Και τώρα μας λέει ότι εκτροχιάστηκαν βίαια οι βιαιότητες μας και θα δώσει μάχη για να νικήσει το βαθύ κράτος και δεσμεύεται για δυναμικές τομές.

0 Σχόλια