Θέσαμε ζήτημα επί της κατάργησης του Ειρηνοδικείου Αχαρνών εξηγώντας ότι θα οδηγήσει σε πολύπλευρες δυσμενείς συνέπειες και σε δυσχέρειες κατά την απονομή της δικαιοσύνης

Ο Δήμος Αχαρνών, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος Δήμος της Αττικής, έχει πληθυσμό 108.130 κατοίκους, σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2021 και είναι, κατά σειρά, ο δωδέκατος δήμος σε πληθυσμό στην Ελλάδα. 


Πρόκειται για μια τεράστια πόλη, γεμάτη ομορφιές, ιστορία, προοπτική και υπερηφάνεια. Δυστυχώς, οι κάτοικοι αυτής της πόλης βιώνουν υποβάθμιση, εγκατάλειψη και απόγνωση, λόγω της απουσίας της Πολιτείας σε όλους τους τομείς: στα δημόσια έργα, στην διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, στην εξασφάλιση προοπτικής για το αύριο και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. 

Ρομά ζουν πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, σε συνθήκες απομόνωσης, δημιουργώντας καθημερινά προβλήματα, χωρίς η Πολιτεία να ασχολείται με την ένταξή τους στην κοινωνία και με την προάσπιση των συμπολιτών τους. 

Λειτουργεί ένα γκέτο, όπου εδρεύουν συμμορίες, διακινούνται ναρκωτικά και ξεπλένεται χρήμα. Αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, λόγω του μεγάλου αριθμού παραβατικών συμπεριφορών, εκτινάσσοντας την εγκληματικότητα στα ύψη. 

Οι συγκοινωνίες βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, λόγω καθυστερήσεων και απουσίας ικανών οχημάτων για να συνδέσουν το Μενίδι με το κέντρο της πόλης, ενώ, παραβατικοί στα δρομολόγια σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους. 

Η αντιμετώπιση αυτή της Πολιτείας, δεν συνάδει με το μέγεθος, με την ιστορικότητα και με την πολυσχιδή κοινωνική προσφορά του Δήμου Αχαρνών. 

Μια πόλη, λοιπόν, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και οικολογικό πόλο έλξης για όλη την Περιφέρεια Αττικής, υποβαθμίζεται καθημερινά. 

  • Περαιτέρω, η περιοχή Αμυγδαλέζα, στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, έχει υποστεί μόνιμη υποβάθμιση, λόγω του Κέντρου Προσωρινής Φύλαξης Αλλοδαπών (ΚΠΦΑ) δυναμικότητας 2.000 ατόμων. Στο πλαίσιο της συστηματικής υποβάθμισης της ανωτέρω περιοχής έρχεται και η αποψίλωση των διοικητικών υπηρεσιών της. 
  • Η πόλη των Αχαρνών δεν έχει καμία δομή Υγείας, ενώ, τα τελευταία χρόνια, έχει δει να φεύγουν από τα όριά της υποκαταστήματα δημόσιων οργανισμών, όπως το ΙΚΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ και πιο πρόσφατα, η Εφορία, ενώ, πριν από λίγο καιρό, έκλεισε και ένα από τα δύο τοπικά υποκαταστήματα της Alpha Bank, καθώς και ένα από τα δύο υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας. 
  • Σε αυτή τη λίστα έρχεται πλέον να προστεθεί και η είδηση πως επίκειται η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αχαρνών, που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην πόλη. Η συγκεκριμένη νομοθετική σας παρέμβαση με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των δικαστηρίων, διακηρύσσετε ότι έχει στόχο την αντιμετώπιση της (χρονικής) αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και την αξίωση των πολιτών για γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης. 

Με αφορμή την απομάκρυνση σχεδόν όλων των δημόσιων Υπηρεσιών από τις Αχαρνές, η νομοθετική σας πρωτοβουλία για την επικείμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αχαρνών, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από τον ανωτέρω στόχο, διότι οδηγεί τον εν λόγω Δήμο σε περαιτέρω υποβάθμιση, ενώ, παράλληλα, θα οξύνει την ταλαιπωρία των δημοτών, οι οποίοι, ήδη, χρειάζεται να μετακινηθούν μακριά από την πόλη τους για να τακτοποιήσουν πολλές υποθέσεις τους με δημόσιες Υπηρεσίες. 

Σε αυτές τις μετακινήσεις, ως φαίνεται, θα προστεθούν και οι αντίστοιχες για την διεκπεραίωση υποθέσεων δικαιοδοτικού χαρακτήρα. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους προκρίνατε στα πλαίσια της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη να απαξιωθεί και να επιβαρυνθεί η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της πόλης των Αχαρνών, με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αχαρνών;

2. Πως θα αντιμετωπίσετε την υπέρμετρη και δυσανάλογη αύξηση της ύλης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αχαρνών, που θα δυσχεράνει το έργο όλων των παραγόντων και των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και θα προκαλέσει περαιτέρω βραδύτητα και καθυστερήσεις στην απονομή της πρωτοβάθμιας Δικαιοσύνης;

Ο ερωτών βουλευτής 
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

0 Σχόλια