Κράτος και υπηρεσίες οπερέτα! Βεβαίωσαν ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς της Λάρισας


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία κατοίκων της Μηλίνας Πηλίου, ενώ λόγω της κακοκαιρίας Daniel δεν υπήρχε δίκτυο τηλεφώνου οι λογαριασμοί πήγαιναν κανονικά


Τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω της κακοκαιρίας Daniel πλημμύρισε ένα σημαντικό τμήμα της πόλης της Λάρισας. 

Πρόκειται κυρίως για συνοικίες περιφερειακά της πόλης, όπως η συνοικία της Νέας Σμύρνης, όπου το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε και τα δυο μέτρα.

Η δέσμευση της κυβέρνησης προς τους πλημμυροπαθείς ήταν πως θα είχαν τριετή αναστολή του ΕΝΦΙΑ ως μέτρο ανακούφισης μετά την πρωτοφανή καταστροφή.


Από χθες όμως που αναρτώνται ηλεκτρονικά τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ είναι εξοργισμένοι καθώς είδαν πως καλούνται να πληρώσουν κανονικά τα χρήματα που αναλογούν στο ακίνητο τους το οποίο πλημμύρισε και μάλιστα έλαβαν κάποιοι από αυτούς κρατική αρωγή πριν από μερικούς μήνες!

Ο Νίκος Καραγιώργος κάτοικος από την Νέα Σμύρνη Λάρισας είδε σήμερα πως για το σπίτι του που πλημμύρισε καλείται να καταβάλει σχεδόν 800 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.


Οι ίδιοι λένε πως καλούνται να καταβάλλουν την πρώτη δόση έως και τα τέλη του μήνα, την ίδια ώρα που τα χρήματα που έχουν καταβληθεί ως βοήθεια είναι κουτσουρεμένα.


Τι απαντά η ΑΑΔΕ


Με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ διευκρινίζει σχετικά με την αποστολή εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, τα εξής:

Η διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 6 του ν. 4223/2013, όπως αυτό τροποποιήθηκε τελευταία φορά με το άρθρο 54 του ν. 5087/2024.

Για καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται: α) για τα κτίρια μετά του αναλογούντος οικοπέδου και β) για τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές, και πληρούν τις προϋποθέσεις απόδειξης της επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας ή καταστροφής κατά περίπτωση, και είναι διαθέσιμες γι’ αυτά οι προβλεπόμενες στο νόμο βεβαιώσεις.

Με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Αρωγή (arogi.gov.gr), η ΑΑΔΕ προχώρησε συνολικά σε απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2024 σε 11.230 ΑΦΜ, για 15.706 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί κτιρίων μετά του αναλογούντος οικοπέδου και σε 25.432 ΑΦΜ για 86.456 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί αγροτεμαχίων. Αναλυτικά, δόθηκαν απαλλαγές ως εξής: (βλ. πινακα)

Υπενθυμίζεται ότι όσοι πολίτες δεν έλαβαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητά τους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα Αρωγή, μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ της φορολογικής του κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την απόφαση Α. 1272/2019. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Κεφάλαιο / Αίτηση χορήγησης μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Μηλίνα: Αποστέλλονταν λογαριασμοί τηλεφώνου χωρίς να υπάρχει δίκτυο


Όμως αυτό δεν είναι τον μοναδικό τραγελαφικό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με καταγγελία των κατοίκων της Μηλίνας ενώ λόγω της κακοκαιρίας Daniel δεν υπήρχε δίκτυο τηλεφώνου οι λογαριασμοί πήγαιναν κανονικά!

«Το δίκτυο του τηλεφώνου και του Ίντερνετ αποκαταστάθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν από περίπου δυο μήνες. Μέχρι τότε ερχόταν κανονικά οι λογαριασμοί τηλεφώνου, όπως και οι λογαριασμοί ρεύματος μέχρι να επισκευαστεί το εν λόγω δικτυο», περιγράφει ο Γιάννης Μαλαθούνης κάτοικος και καταστηματάρχης της περιοχής του Πηλίου.

Την ίδια ώρα που στον Βλοχό Καρδίτσας, σε κλειστά σπίτια έρχονται όλο αυτό το διάστημα λογαριασμοί του ΤΟΕΒ και του ρεύματος.

0 Σχόλια