Πολιτικός «σεισμός» στη Γαλλία: Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες κάλπες- Η ΝΔ που έχασε -13% νομίζει πως μπορεί να συνεχίσει;


Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί τεράστια έκπληξη για τη Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορούσε να έχει αντιδράσει διαφορετικά μετά το «χαστούκι» των Ευρωεκλογών. 

Δεν μπορούσε απλώς να συνεχίσει, εξηγώντας τη μαζική νίκη της υπερσυντηρητικής δεξιάς ως μια «ευρωπαϊκή παρέκκλιση» που θα διορθωνόταν σε πιο σημαντικές εθνικές εκλογές.

Θα μπορούσε να εμπιστευτεί το επικείμενο Ευρωπαΐκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Euro) και πάνω από όλα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για να κρατήσει το μυαλό του κόσμου μακριά από την πολιτική για μερικούς μήνες; 

Αυτό πίστευαν οι Γάλλοι αναλυτές οτι θα χειριζόταν την πανωλεθρία του κόμματός του.

Αλλά μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε δει την ήττα να έρχεται και είχε σχεδιάσει την απάντησή του εκ των προτέρων. 

Σίγουρα, το αποτέλεσμα ήταν ένα σχεδόν ακριβές αντίγραφο των δημοσκοπήσεων, επομένως θα είχε άφθονο χρόνο για να εξετάσει τις επιλογές του.

Γεγονός είναι ότι έχει «κολλήσει«. Δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, επομένως η διεκπεραίωση οποιουδήποτε νομοσχεδίου είναι ήδη ένας αγώνας. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι πλέον τόσο ξεκάθαρα εναντίον του, οποιαδήποτε νέα νομοθεσία - για παράδειγμα ο επικείμενος προϋπολογισμός - θα μπορούσε να αποδειχθεί «εκρηκτική».

Προφανώς ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει ότι το κόμμα του «Αναγέννηση» θα μπορέσει να αντεπιτεθεί στις εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου. 

Ή ότι και άλλα κόμματα θα τα πάνε καλύτερα.

Αλλά πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι πιθανότητες ευνοούν μια άλλη νίκη για τον «Εθνικό Συναγερμό» ίσως όχι τόσο σαρωτική όσο η σημερινή, αλλά αρκετή για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Σε αυτό το σημείο μπορεί κάλλιστα η Γαλλία να αποκτήσει ως πρωθυπουργό τη Λεπέν. Η τον αρχηγό του κόμματος, Μπαρντελά.

Στην Ελλάδα, που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έχασε 13 ποσοστιαίες μονάδες, βγαίνει και μιλάει για ¨εμπιστοσύνη των πολιτών"; Ποιων πολιτών; Του 60% του κόσμου που δεν συμμετείχε από αηδία για όλα όσα έχει ζήσει επί των ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ και του Μητσοτάκη; Του 13% της δύναμης που έχασε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά;

Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν άμεσα...
Κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης να δούμε κάτι;

0 Σχόλια