Σκοτεινός και ο ρόλος του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον
Σε μία σοκαριστική παραδοχή προχώρησε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Βικτόρια Νούλαντ, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις ήταν αυτή που εμπόδισε την Ουκρανία από το να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με τη Ρωσία.
Η πρώην υψηλόβαθμη αξιωματούχος του State Department δεν ντρέπεται να παραδεχθεί τον ρόλο της σε κρυφούς ελιγμούς και μηχανορραφίες κατά της Μόσχας.
Η γνωστή και ως Victoria-"Fuck the EU"-Nuland (ψευδώνυμο για την ουσιαστική άσκηση εξωτερικής πολιτικής στην Ευρώπη που εκτείνεται από τα χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα, ως τότε Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη), σε συνέντευξη στον εξόριστο Ρώσο δημοσιογράφο Mikhail Zygar που δημοσιεύτηκε στο YouTube, ανέφερε επίσης πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έπεισε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να αποχωρήσει από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα -λίγο μετά το ξεκίνημα του πολέμου.
Με άλλα λόγια, υπήρχε μια πιθανή ευκαιρία να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποφευχθούν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι. Αλλά η Δύση προφανώς έπεισε τον Ζελένσκι για το αντίθετο, όπως αναφέρει το bankingnews.gr
Τούτου λεχθέντος, μία συμφωνία ήταν στο τραπέζι και η Ρωσία απαιτούσε πλήρη δέσμευση για την ουκρανική ουδετερότητα όσον αφορά το ΝΑΤΟ. Η Νούλαντ σχολίασε ότι ήταν «σχετικά αργά» όταν το Κίεβο άρχισε να αναζητά καθοδήγηση για την ειρηνευτική συμφωνία από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της.
Ο δημοσιογράφος ανέφερε σχετικά ότι υπήρξαν δηλώσεις από ξένους ηγέτες που είχαν γνώση των διαπραγματεύσεων ότι και οι δύο πλευρές ήταν «πραγματικά κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας. «Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πηγαίνει αυτό το πράγμα και έγινε σαφές σε εμάς, σε εμάς και στους Βρετανούς, σαφές σε άλλους, ότι η κύρια απαίτηση του Πούτιν ήταν θαμμένη σε ένα παράρτημα αυτού του εγγράφου που επεξεργάζονταν.
Και περιλάμβανε όρια στα ακριβή είδη οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία μετά τη συμφωνία», απάντησε η Νούλαντ.
Συνέχισε περιγράφοντας ότι στην Ουάσιγκτον δεν άρεσε που το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας θα άφηνε την Ουκρανία «στειρωμένη» ως στρατιωτική δύναμη ενώ ταυτόχρονα δεν επιβλήθηκαν τα ίδια όρια στον ρωσικό στρατό. «Οι άνθρωποι εντός της Ουκρανίας και οι άνθρωποι εκτός Ουκρανίας άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το αν αυτό ήταν μια καλή συμφωνία και ήταν σε εκείνο το σημείο που διαλύθηκε», παραδέχτηκε η Αμερικανίδα.
«Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να υποχωρήσει, η Ρωσία δεν έπρεπε να έχει μια ουδέτερη ζώνη από τα ουκρανικά σύνορα, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία».
Αυτό αποτελεί σημαντική επιβεβαίωση ότι πρωταρχικό μέλημα των ΗΠΑ δεν ήταν ο ουκρανικός λαός ή η επίτευξη ειρήνης με κάθε δυνατό τρόπο.
Αντίθετα, ο απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ ήταν να εξασφαλίσουν μια αποδυναμωμένη Ρωσία.
Αυτό ουσιαστικά λέει η Νούλαντ: ότι εάν μια συμφωνία δεν εξασφάλιζε έναν αποδυναμωμένο ή περιορισμένο ρωσικό στρατό, τότε ήταν πρόθυμοι να σκίσουν τη συμφωνία και να πάνε σπίτι τους, ενώ θα παρακολουθούσαν την Ουκρανία να φλέγεται -κάτι που δυστυχώς συνέβη.
Ήταν το Foreign Affairs που αποκάλυψε για πρώτη φορά τις λεπτομέρειες της ειρηνευτικής συμφωνίας, που συμφωνήθηκε προσωρινά τον Απρίλιο του 2022, η οποία είχε ως επίκεντρό της «ένα μόνιμα ουδέτερο, μη πυρηνικό κράτος.
Η Ουκρανία θα απαρνιόταν κάθε πρόθεση να συμμετάσχει σε στρατιωτικές συμμαχίες ή θα επέτρεπε ξένες στρατιωτικές βάσεις ή στρατεύματα στο το χώμα του».
Αλλά όχι, ήταν πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ να επιδιώξουν τη ΝΑΤΟοποίηση της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα την αιματηρή, τραγική ιστορία των τελευταίων 2,5 ετών...
0 Σχόλια