
Πέντε υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραιτήθηκαν, ενώ οι πολιτικές δυναστείες συνεχίζουν να κυβερνούν τη γενέτειρα της δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Denis McShane
Βαριά και καυστική παρέμβαση από πρώην υπουργό της Βρετανίας έρχεται να ταράξει τα νερά.
Με άρθρο που κόβει σαν μαχαίρι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας από το 2002 έως το 2005 Denis MacShane περιγράφει την Ελλάδα όχι ως μια σύγχρονη δημοκρατία, αλλά ως λάφυρο…
Πολιτικές δυναστείες, σκάνδαλα χωρίς λογοδοσία, εγκλήματα χωρίς τιμωρία, και ένας κρατικός μηχανισμός που μοιάζει ακίνητος μέσα τη σήψη και την ανακύκλωση των ίδιων ονομάτων.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στο The Globalist, «Η Ελλάδα αποτελείται από 20 περιφερειακές και υποπεριφερειακές αιρετές κυβερνήσεις και 6.000 νησιά - εκ των οποίων τα 227 είναι κατοικημένα.
Πριν από μία δεκαετία, στο αποκορύφωμα της κρίσης της ευρωζώνης, η Ελλάδα θεωρείτο ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια, η χώρα ακολουθεί εντυπωσιακή πορεία βελτίωσης της οικονομικής της εικόνας.
Το βαλκανικό αυτό κράτος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1979 — μόλις πέντε χρόνια μετά την πτώση μιας σκληρής στρατιωτικής δικτατορίας.
Όμως, ενώ η Ελλάδα άφησε πίσω της το στρατιωτικό καθεστώς, 45 χρόνια μετά εξακολουθεί να μην έχει ξεπεράσει την παράδοση της δυναστευτικής πολιτικής.
Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα: Τρεις Παπανδρέου, πατέρας, γιος και εγγονός, έχουν ηγηθεί κυβερνήσεων της Κεντροαριστεράς από το 1945.
Δύο Καραμανλήδες κυβέρνησαν από τα δεξιά.
Η οικογένεια Μητσοτάκη, με ρίζες στην Κρήτη του 19ου αιώνα, έχει ήδη δώσει δύο πρωθυπουργούς — μεταξύ αυτών τον σημερινό, Κυριάκος Μητσοτάκης, 57 ετών, και την αδελφή του, πρώην δήμαρχο Αθηνών και υπουργό Εξωτερικών».
Το ευρώ ως σανίδα σωτηρίας;
Σύμφωνα με τον McShane, ειδικότητα των πολιτικών δυναστειών είναι η ανταλλαγή ψήφων με ρουσφέτια, επενδύσεις και προσλήψεις.
Μια πρακτική που σαφώς δεν προάγει την οικονομική αποτελεσματικότητα, ενώ καταπατά κάθε δημοκρατική αρχή διαφάνειας.
Με την ελπίδα να μεταμορφώσει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας, ο μεταρρυθμιστής σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποφάσισε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001.
Ωστόσο, η υιοθέτηση του ευρώ δεν κατόρθωσε να μετασχηματίσει μια οικονομία που παρέμενε μη μεταρρυθμισμένη και διεθνώς μη ανταγωνιστική.
Το 2004, η Ελλάδα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
Παρουσιάστηκαν νέα έργα υποδομής και η διπλωματία βελτίωσε τις σχέσεις με τους γείτονες.
Όμως, σημειώνει ο πρώην υπουργός, ο Σημίτης απέφυγε να συγκρουστεί με το κομματικό σύστημα χρηματοδότησης που ελέγχεται από πολιτικές οικογένειες.
Διαφθορά και απίστευτη ανικανότητα
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008–2009 χτύπησε την Ελλάδα σφοδρά, γράφει ο McShane και συνεχίζει, «Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος κατέγραψε την εποχή αυτή στο βιβλίο του The 13th Labour of Hercules, περιγράφοντας ένα τοπίο διεφθαρμένων ιδεωδών και απίστευτης ανικανότητας.
Μετά την παρένθεση της διακυβέρνησης του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Τσίπρα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρέμεινε υπό την κυριαρχία γνώριμων ονομάτων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέτυχαν να προσφέρουν βιώσιμες εναλλακτικές.
Η οικονομία έμεινε εύθραυστη και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολειπόταν του μέσου όρου της ΕΕ.
Παρά τον πλούτο διεθνώς αναγνωρισμένων Ελλήνων οικονομολόγων και επιτυχημένων επαγγελματιών της ελληνικής Διασποράς, το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον παρέμεινε παγιδευμένο στον πελατειακό μηχανισμό και τη στασιμότητα.
Το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην εξουσία και επανεξελέγη το 2023 - επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη μονιμότητα της οικογενειοκρατίας. Παρά τη δημοφιλία του σε ορισμένους κύκλους, η κυβέρνησή του έχει βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρών σκανδάλων».
Εκτροχιασμός με θύματα νέους φοιτητές και τα... βοσκοτόπια
Από το άρθρο φυσικά δεν λείπουν τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ… «Τον Φεβρουάριο του 2023, σημειώθηκε τραγωδία όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορευματικό τρένο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, κυρίως φοιτητές.
Πάνω από 100 τραυματίστηκαν.
Το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα χημικά που δεν είχαν δηλωθεί στο φορτίο, προκαλώντας πύρινη κόλαση.
Οι έρευνες αποκάλυψαν ένα απαρχαιωμένο σύστημα σηματοδότησης.
Ο υπουργός Μεταφορών, γόνος άλλης μεγάλης πολιτικής οικογένειας, παραιτήθηκε - μόνο και μόνο για να επανεκλεγεί λίγους μήνες αργότερα.
Η κοινή γνώμη εξερράγη. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, απαιτώντας απαντήσεις για το γιατί το επικίνδυνο φορτίο δεν είχε δηλωθεί.
Την ίδια στιγμή, στους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους απαγορεύτηκε να απεργήσουν για λόγους ασφαλείας λόγω προηγούμενης νομοθεσίας.
Αν και η Βουλή ξεκίνησε έρευνα το 2025, λίγοι αναμένουν ουσιαστική λογοδοσία» γράφει ο Βρετανός πολιτικός και συμπληρώνει: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατηγόρησε δύο Έλληνες υπουργούς για «ποινικά αδικήματα».
Η υπόθεση αφορά απάτη κατά την οποία πολιτικά συνδεδεμένοι πολίτες που στήριζαν τη Νέα Δημοκρατία έλαβαν εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά γεωργικά κονδύλια.
Τα ποσά αυτά χορηγήθηκαν για βοσκοτόπια που είτε δεν τους ανήκαν, είτε δεν είχαν ενοικιάσει, ή για αγροτικές εργασίες που δεν εκτελέστηκαν ποτέ - στερώντας τα χρήματα από πραγματικούς αγρότες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την ελληνική Βουλή να ερευνήσει αυτή τη «ομηρική» διαφθορά, αλλά ελάχιστοι στην Ελλάδα περιμένουν σοβαρές κυρώσεις για μια πολιτική τάξη που θεωρεί ότι βρίσκεται υπεράνω του νόμου.
Πέντε υπουργοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, όμως ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φαίνεται να παραμένει αλώβητος, πλέοντας πάνω από τη σήψη του ελληνικού κράτους που η οικογένειά του ελέγχει από το 2019.
Η Κεντροαριστερά έχει χάσει τα πατήματά της
Από τα ραντάρ του McShane δεν διαφεύγει η ελληνική Αριστερα… «Σύντομα μετά, δύο ακόμα υπουργοί κατηγορήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για εμπλοκή σε απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ψηφοφόροι που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα φέρονται να έλαβαν πληρωμές για γη που δεν κατείχαν ή για έργα που δεν έγιναν ποτέ.
Και πάλι, οι προσδοκίες για κυρώσεις παρέμειναν χαμηλές. Παρά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, ο Μητσοτάκης δείχνει να μην επηρεάζεται ουσιαστικά.
Η αντιπολίτευση είναι αδύναμη και διασπασμένη. Η παραδοσιακή κεντροαριστερά έχει χάσει τη συνοχή και την επιρροή της.
Άλλα πολιτικά σχήματα στερούνται συνοχής ή εθνικής εμβέλειας»
Τα δύο μεγάλα ερωτήματα
Σε αυτό το περιβάλλον, «Μπορεί να προκύψει στην Ελλάδα ένα ανανεωμένο πολιτικό κίνημα που θα σπάσει το μονοπώλιο των εδραιωμένων δυναστειών και θα εγκαινιάσει τις μεταρρυθμίσεις που τόσο αργούν;
Ή είναι η χώρα καταδικασμένη να μείνει παγιδευμένη σε έναν πολιτικό φαύλο κύκλο, κυριαρχούμενο από κληρονομική εξουσία και θεσμική κόπωση;» διερωτάται ο Denis MacShane…
0 Σχόλια